Израел Хоровиц е холивудски драматург и сценарист с над 70 пиеси, които се играят на 30 езика по целия свят

Публиката е неговият барометър. Животът му – пиеса с няколко антракта. Израел Хоровиц е прочут холивудски драматург и сценарист. Зад гърба си има над 70 пиеси, които се играят на 30 езика по целия свят, включително и в България. Хоровиц и съпругата му Джилиан посетиха София за премиерата на пиесата "Моята скъпа лейди".

Той е син на шофьор. Произхожда от малко градче в Масачузетс. За живота се учи от книгите, а в театъра за първи път попада случайно, с чужди билети. Днес писането е неговото избавление, а сценичното изкуство, магията, с която лекува душата си от тежката диагноза рак. Въпреки ужасните странични ефекти от имунотерапията и безкрайните часове по болници, въпреки наддадените 20 килограма, Израел Хоровиц е все така влюбен в живота и в жена си Джилиан.

"За първи път сме тук. И двамата сме чели книги за България, преди да дойдем. И малко за София. А днес обикаляхме, обикаляхме, обикаляхме", каза Израел пред камерата на "Събуди се".

"Не знаех какво да очаквам, но съм много щастлива, защото мислех, че ще е много студено. А не е. Много е приятно. Мисля, че сградите са красиви. Харесвам малките магазини. Разходих се в парка наблизо. Отбих се и в една пекарна. Видях много деца да си играят навън. Имаше по-възрастни хора играеха с топки. По-малки и по-големи деца. Беше много интересно", заяви Джилиан.

Пиесата "Моята скъпа лейди" се поставя в Прага, Питсбърг, Москва, но по-важното за автора е да наблюдава повече публиката, в моментите когато плаче, когато се смее.

"Никога не знам дали преводът е добър, защото действието се развива в Париж, но пиесата е американска, с американска чувствителност и по някакъв начин трябва да стане българска пиеса с българска чувствителност и култура. А това е напълно извън моя контрол", каза Израел.

Датата 11 септември 2001 година оставя трайна следа в живота на Хоровиц и в неговото творчество. „Три седмици след Рая” е късометражен филм, който е направил след атаките от 11 септември.

"Нашият син беше ученик в гимназия „Стивънсън”. Три часа не знаехме дали е жив или мъртъв. Беше добре, но преживяхме голям стрес. Започнах да посещавам психиатър, защото той не можеше да спи. Спеше на земята до нашето легло. Написах текст – не беше за театър или кино, беше просто текст, който изпратих на приятели и на редакторите, с които работех, за да им обясня защо съм изчезнал за три седмици", каза холивудският драматург.

Джилиан и съпругът ѝ обясниха, че животът им след 11 септември се е променил коренно, като за тях животът в София е много по-спокоен.

"Изведнъж разбрах какво би било да съм в София в края на Втората световна война или пък в Берлин, в Израел, в Палестина. Какво би било да си баща на деца на тези места? Бомби да падат от небето. Няма нищо общо с теб, с идеите ти. Просто си напълно безпомощен. И е ужасно", добави Израел Хоровиц.

А за това какво смята драматургът за Brexit и за политическата ситуация в Европа, можете да разберете в прикаченото видео.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.