Това показали резлутатите от изследване на американски учени

Зехтинът може да доведе до намаляване на риска от инсулт сред затлъстелите хора, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА. Оказва се, че здрави, но пълни хора, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с понижен риск от активация на тромбоцитите. Това означава, че е по-малка вероятността от образуване на съсиреци в кръвта им и следователно рискът от инфаркт и инсулт намалява. Получените резултати обаче не доказват недвусмислено, че причината за това е именно зехтинът.

Яжте домати всеки ден за дълголетие

"Става въпрос за наблюдателно изследване, то не установява причинно-следствена връзка. Няма доказателства, че други храни - червено месо, масло или плодове и зеленчуци, са свързани с активация на тромбоцитите", коментира ръководителят на екипа д-р Шон Хефрън от Нюйоркския университет. 

В изследването, финансирано от Националните здравни институти на САЩ, участвали 63-ма доброволци в добро здраве, които са сериозно затлъстели. Те попълнили въпросници за хранителните си навици и начина си на живот. Учените използвали кръвни проби, за да изследват как тромбоцитите у всеки участник реагират на вещество, което може да улесни образуването на съсиреци. Било установено, че доброволците, които консумират зехтин поне веднъж седмично, са с по-малка активация на тромбоцитите в сравнение с останалите. Колкото по-голяма е консумацията на зехтин, толкова по-малък е рискът от образуване на съсиреци.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американската асоциация за сърдечно здраве в Хюстън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.