Според групата "Съюз за ценности" управлението на страната трябва да поеме новият лидер на партията

Консервативните кръгове на Християндемократически съюз в Германия поискаха оставката на канцлера Ангела Меркел, предаде БНР. Те настояват управлението на страната да бъде поето веднага от новия лидер на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. В противен случай прогнозират разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори в страната.

"Алтернатива за Германия" иска ограничаване на мандатите на канцлера

Става дума за групата „Съюз за ценности“, в която участват силно консервативни членове на ХДС. Те имат силно влияние в партията. Председателят й Александър Мич се обърна с отворено писмо към канцлера Меркел с искане тя да се откаже от поста си.  

Меркел напълно подкрепя Юнкер срещу Орбан

„За ХДС ще е най-добре Меркел да се оттегли от поста си и възможно най-бързо да го предаде на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер“, заявява той и добавя, че само тогава Германия може да се сдобие с нов политически кабинет, който да промени миграционната и икономическата политика на страната.

Ангела Меркел напуска Facebook

Мич е категоричен, че ако това не се случи, управляващата коалиция няма да издържи до края на мандата. Дискусията за изтегляне от коалицията бе подета още в петък от членове на Социалдемократическата партия. „Има обещания, които сме поели към избирателите. Не може да бягаме от тях“, заявиха останалите групи от коалицията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.