Водещият на Новините на NOVA вече е в престижната редица с отличените

Историите за смелост, доброта и щедрост - това са историите на „Достойните българи”. Те са вече стотици в 17-годишната история на инициативата на "24 часа" и БНТ.

В престижната редица с отличените вече е и водещият на NOVA Николай Дойнов заради документалните си филми за историята на България.

СНИМКИ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

Откакто щъркелите презимуват у нас, мястото на техния домакин е сред „Достойните българи”. Сафет Халид от село Зарица дава подслон на премръзнали птици, преживели токов удар. И вече е подготвил гнездата в района, в очакване на завръщането на ятата.

„Пожелавам да има повече достойни българи и щъркелите да донесат много бебета, защото България вече се опразни”, заявява Сафет.

„ТЕМАТА НА NOVA”: Освободителната война

 И тази година в класацията на достойните е пълно с истории, утвърждаващи живота.

След световния си успех, гимнастичката Катрин Тасева прочита за спешната нужда от лечение на млад човек, когото не познава. Продава златния си медал на търг, за да го спаси.

„Аз мога да оценя кога един спортист е дал най-ценното, най-милото си, дал е своята награда на световен шампион, за да може да помогне на един непознат човек”, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. „Ние трябва всички да взимаме пример от Катрин”, добави той.

„Наистина се надявам да бъда добър пример за младото общество и да вървим в правилната посока”, заяви Катрин Тасева.

ЗЛАТО ЗА ЖИВОТ: Катрин Тасева продаде медала си, за да помогне на болен спортист

А това става когато знаем откъде сме тръгнали.

 „Аз не съм историк, но много обичам да разказвам истории – това е цялата история. Най-голямата сила на историческата наука е огромния житейски опит, с който борави тя. Няма житейска ситуация, която да не се е случвала някога някъде в историята", каза на церемонията Дойнов.

Той и операторът Росен Илиев пътуваха до Турция, до Русия, срещаха се с историци и различни гледни точки. Самият журналист твърди, че историците в днешни времена са като лекари, които знаят различни начини за поставяне на диагнозите. Водещият препоръчва на всички нас да се обръщаме по-често към историята.

В исторически мащаб, 17-те години, откакто е учреден призът „Достойните българи”, са само един миг. В него обаче вече са отличени над  700 души, допринесли за живота в България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.