Основен приоритет трябва да бъдат производствата, основани на иновации и наука

Президентът и изпълнителната власт в единомислие за развитието на икономиката. На кръгла маса под патронажа на държавния глава, министри и представители на бизнеса и науката се обединиха около тезата, че основен приоритет трябва да бъдат производствата, основани на иновации и наука.

Макар и в диалогичен тон, президентът все пак отново критикува борбата с корупцията и призова властите да създадат условия за инвеститорите.

Караниколов: Българската икономика бележи балансиран ръст

„Възможно е да чуем министрите да говорят за висок ръст на икономиката, за висок БВП и те ще имат основание, но стои тежкият въпрос: Защо този ръст не може да се усети от болшинството граждани? Без трансформация на модела на наука и образование не можем да трансформиране нашата икономика”, заяви президентът Румен Радев.

Караниколов: Развитието на нови индустриални зони е важен аспект за привличане на инвестиции

„Институционалният модел, който имаме към момента, е неадекватен към нуждите. Ще има промяна. Два са начините за по-добро благосъстояние – икономиката да произвежда повече и как да се разпределя националното богатство. Днес БВП е по-голям, отколкото при зрелия социализъм, но е неравномерно разпределен”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.