Брентън Тарант ще застане пред съда на 5 април

Австралиецът, който уби 50 души при нападенията срещу джамиите в новозеландски град Крайстчърч, смята да се защитава сам в съда. 28-годишният Брентън Тарант ще застане пред съда на 5 април.

СЛЕД НАПАДЕНИЕТО В НОВА ЗЕЛАНДИЯ: Контратерористичният щаб у нас продължава да работи

Това поражда опасения, че той ще използва делото като трибуна за изразяване на своите радикални възгледи. Подобно нещо направи норвежкият терорист Андерш Брайвик, който уби 77 души през 2011 г. 

Стотици ученици от Крайстчърч отдадоха почит на жертвите от нападенията срещу джамиите. На много места в града, след минута мълчание, ученици изпълниха традиционния маорски танц Хака. Въпреки че стана популярен покрай новозеландския отбор по ръгби смисълът на танца хака е да се съберат сили, особено при трудности в живота. Три дни след кървавото нападение, правителството на Нова Зеландия обяви, че готви затягане на правилата за притежаване на оръжия.

В Нова Зеландия затягат правилата за притежание на оръжие

„Терористичното нападение в Крайстчърч е най-тежкият терористичен акт по нашите брегове и един от най-тежките в глобален мащаб. Той разкри поредица от слабости в законите за притежаване на оръжия в Нова Зеландия”, каза министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

След нападението се отправят призиви за забрана на полуавтоматичните оръжия, които са разрешени, но с ограничение до 7 изстрела. Досега затягането на режима срещаше съпротива на оръжейното лоби.

Разследването е установило, че стрелецът, който уби 50 души и рани десетки в две джамии, е действал сам. Полицията обаче не изключва той да е получил подкрепа от други хора.

„Това криминално разследване е най-мащабното, провеждано някога от полицията в Нова Зеландия. Това е и международно разследване, като помощ ни оказват служби от различни държави по света”, каза началникът на новозеландската полиция Майк Буш.

Пред съда в Нова Зеландия се изправи и 18-годишен младеж като обвиняем за разпространението на видеото на живо от масовата стрелба в джамията Ал Нур в Крайстчърч. Тийнейджърът, чието име умишлено не бе съобщено от съдията, беше също така обвинен в публикуването на снимки от джамията със съобщение „мишените са прихванати” и за подбуждане към насилие. Той може да бъде осъден на 14 години затвор за всяко обвинение. Според разследващите тийнейджърът не е бил замесен директно в атаките на Брантън Тарант.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.