Името му бе замесено в аферата с евтините имоти на властта

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. Той е депозирал молбата си за напускане на поста в Министерския съвет във вторник сутрин, съобщиха от ведомството.

И съпругата на председателя на ВКС с евтин апартамент

Оставката идва ден, след като стана ясно, че Първанов е един от властимащите, закупил апартамент на по-ниска от пазарната цена в столични квартал "Изток". Жилището, купено от компанията „Артекс”, е придобито на 28 септември 2018 г., а сделката е за апартамент от 149 квадрата и два гаража с обща площ около 50 кв. м. Цената на апартамента е най-ниската, известна до момента - 616 евро на квадратен метър. 

Името на Първанов нашумя и през 2017 г. след разследване на NOVA за ВЕЦ-ове без разрешителни. Собственик на една от новопостроените централи се оказа именно заместник-енергийният министър в оставка. През 2011 г. той е уволнен от поста шеф на Националната електрическа компания (НЕК) за това, че подписал договор за строителството на АЕЦ „Белене”, без да е упълномощен да го направи.    

С неговото оттегляне оставките във властта, свързани с имотния скандал, станах три. В събота постовете си сдадоха правосъдният министър Цецка Цачева и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

"Усилено навлизаме в предизборна кампания и това показва компроматите, които излизат точно сега. Защо неща, които са се случили преди една година, излизт точно сега? За съжаление такъв е стилът на предизборните кампании в България. Ние сме за прозрачността и за това всичко да бъде ясно на хората. Нямаме какво да крием. Политически ще заемем позиция, когато мине Изпълнителната комисия и г-н Цветанов си дойде от САЩ. Това ще стане утре", коментира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.