След разпит, продължил 6 часа, Лаура Кьовеши получи забрана да говори публично

Румъния се развълнува от съдбата на изявения антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши. От вчера първата в борбата с корупцията е със забрана да напуска Румъния и с обвинение – точно в корупция. Кьовеши научи новината по време на изслушване пред специална комисия от разследващи магистрати.

Институциите на ЕС една срещу друга в спор кой да е прокурор на Европа

След разпит, продължил 6 часа, едно от знаковите лица на Румъния в борбата срещу корупцията Лаура Кьовеши получи забрана да говори. Водещият кандидат за първи главен прокурор на Евросъюза беше обвинена в злоупотреба със служебно положение, подкуп и даване на фалшиви показания.

"Мисля, че това е мярка, за да ме накарат да замълча, която цели да тормози всички нас в правораздавателната система. Участвам в процедурата по избор на европейски главен прокурор и съм фаворит. Вероятно някои хора са притеснени, че може да спечеля и затова нямам право да говоря с пресата", каза кандидатът за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Според някои информации, на Кьовеши ще бъде забранено да упражнява професията си и да напуска страната.

Последва остра реакция на Европейската комисия.

"Призоваваме Букурещ да уважи избора на европейски главен прокурор. Всички кандидати трябва да могат да участват във всички етапи на процедурата", заяви говорител на Европейската комисия.

Комисията за граждански права в ЕП подкрепи Кьовеши

Кьовеши стана популярна като шеф на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, когато стотици длъжностни лица бяха осъдени.

"Тя успя да уплаши много могъщи хора, много политици и мисля, че това е причината. Ако Кьовеши отиде в Брюксел, за да разследва измами с европейски средства, в обсега й могат да попаднат и румънски политици", заяви журналистът Лодерана Диаку.

Кьовеши ще оспорва пред съда наложените й мерки, но има опасения, че те ще усложнят кандидатурата й за ръководител на новата Европейска прокуратура.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.