Опозицията печели Истанбул и Анкара, управляващите ще оспорват

Сериозен удар за Ердоган на местните избори в Турция. Управляващата партия губи кметското място в столицата Анкара и според предварителните резултати - в най-големия град Истанбул. Властта се закани да оспорва резултатите, но към момента нещата изглеждат така: за пръв път в 16-годишното управление на Реджеп Ердоган, неговата партия няма да държи кметското място в столицата. Опозиционният кандидат печели с почти 4% - 50.9% на 47.1%.

Макар и с минимална преднина, голямата награда - кметското място в Истанбул, също отива при кемалистите. Екрем Имамоглу взима 48,8%, а кандидатът на управляващите Бинали Йълдъръм 48,5%.

Оспорвани резултати от местните избори в Турция

Голямата битка е в Истанбул. Градът не само е най-големият икономически център, но и мястото, където преди 25 години Реджеп Ердоган започна пътя си в голямата политика. Президентът отиде на десетки предизборни митинги във всички квартали на града. И номинира за кмет един от най-доверените си хора - бившия премиер Бинали Йълдъръм. Резултатите, обаче, сочат, че печели опозицията.

"Казвам го високо и ясно - знам, че печелим. Не мога обаче да го обявя официално, заради съвестта ми, заради чувството ми за етика и заради държавническото ми отношение", заяви Екрем Имамоглу, кандидат на опозицията за кмет на Истанбул.

Опозицията печели Анкара и Истанбул, партията на Ердоган оспорва резултата

Победа обявиха и управляващите. По всичко изглежда, че битката за кметското място ще продължи и след изборния ден. Някои разчетоха първата реч на Ердоган след вота като признание за провал.

"Единствената причина за това, че не получаваме резултатите, които искахме в някои градове е, че не успяхме да се изразим достатъчно добре пред народа и не успяхме да спечелим сърцата на хората", коментира президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Според анализатори, това не е единствената причина. "Време за реформи" пише на първата страница на днешен вестник. Страната е в икономическа криза. Обезценяването на турската лира направи цената на живота по-висока за милиони турци. Това е основната причина и за друга голяма загуба на партията на президента - столицата Анкара. И там управляващите се заканиха да оспорят резултата, който сочи победа на кемалистите за пръв път, откакто Ердоган влезе в политиката.

Предстоят ли политически размествания в Турция?

"Според мен резултатите са за добро. Имаше умора от управлението и сега виждаме възраждане. Законът и справедливостта надделяха", каза Шафак Кескин, жител на Анкара.

Управляващите загубиха още кметските места в Анталия и Адана, но лошите резултати в големите градове не значат, че контролът на Реджеп Ердоган е отслабнал рязко. Неговата партия спечели най-много гласове и на тези избори, както и стотици общински съвети и по-малки населени места. Президентът има големи правомощия след референдума от 2017-та, както и удобно мнозинство в парламента. А следващите избори са след повече от 4 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.