Тя е създадена благодарение на дарители

Първата в Югоизточна България семейна стая за родители на недоносени деца вече е факт в отделението по неонатология в Университетската болница в Бургас. В нея семействата ще имат възможност да прекарват повече време с бебетата, като контактът на детето с майката ще помага за по-бързото им възстановяване. Стаята е създадена изцяло с помощта на дарители. Оля Костадинова се връща 39 години назад във времето, когато синът й прекарва 2 месеца в кувьоз в отделението по Неонатология. Време, в което тя и съпругът й са далеч от рожбата си.

„Синът ми се роди килограм и 900 гр. Непрекъснато плачех и исках да го гушкам”, споделя дарителят Оля Костадинова.

Недоносени бебета, които са в стабилно състояние се възстановяват много по-бързо при контакт с майката. „Допирът с човека, с топлината на тялото, усещайки сърцебиенето дори, гласа. Това се отразява на жизнените показатели.Това се отразява върху сърдечната честота, върху дишането при преждевременно родените деца в положителен аспект.”, добавя началник - отделение „Неонатология” към УМБАЛ-Бургас  д-р Стилияна Томова.

По този повод Оля и още няколко доброволци се заемат с ремонта и обзавеждането на специализирана стая, в която родителите ще могат да имат близък контакт с детето си.

„Столът е много комфортен и наистина създава и уют и за майката, и за бебето” , казва медицинската сестра Валентина Теодосиева.

Фондация „Нашите недоносени деца“ със серия от благотворителни дарения

В момента в отделението се полагат интензивни грижи за 15 бебета, а от началото на годината до момента през неонатология са преминали над 70 деца. През последните години броят на преждевременно родените деца се увеличава и затова лекарите са благодарни на дарителите. Благодарността те приемат със стих на Валери Петров.

„Моят скромен подарък - малка мека пътека от човек към човек ми бе върнат обратно в акт на нежен обмен. Бях го мислил за нея, а той бил за мен”, рецитира Оля Костадинова.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.