В списъка с предложения за гласуването е дописано и името на Сергей Станишев

Очертава се пренареждане на листата на Нинова за евроизборите. По всяка вероятност Сергей Станишев влиза на избираема позиция в нея - в петицата, според непотвърдена информация. Преброяването към момента показва, че Сергей Станишев влиза, но е с равен резултат и в момента тече балотаж, според неофициалната информация на NOVA.

Осми час левицата реди листата за евровота, след като Изпълнителното бюро предложи списък без Сергей Станишев. Тайното гласуване по подреждането на имената за листата на БСП за евроизборите приключи и в момента тече преброяване. В списъка са вкарани 9 нови предложения за листата, която Нинова предложи на Националния съвет на БСП - Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, Антон Кутев, както и петима млади социалисти. 

Рано тази сутрин Изпълнителното бюро на партията предложи готов списък с имена за гласуване, в които не присъстваше името на Сергей Станишев, а началникът на кабинета на президента – Иво Христов  е на 4-то място. Последваха дълги часове дебати, след които стана ясно, че се предложени 9 нови имена и гласуването започва отново и листата може да се пренареди. Сред имената вече е и това на Сергей Станишев.

Гражданската квота би трябвало да е одобрена, което означава,  че Иво Христов би трябвало да продължава напред с 4-та позиция в списъка. 

Напрежението на „Позитано” 20 се изостри още пред началото на Пленума. БСП давали знак за ценности различни от тези на евросоциалистите.

„Това неизбежно поражда въпроса „А що дирите там?”. Този пленум дава шанс БСП да се яви на поправителен след предишния пленум за определяне на водача на листата. Тогава Корнелия Нинова избра не подхода за диалог и съгласие, а за конфронтация и налагане на воля”, каза Сергей Станишев.

Изпълнителното бюро предложи готова листа, без Сергей Станишев. Лидерът на ПЕС бил поканен на разговор в „12 без 1”, затова разговор- нямало.

„Има очевидна тенденция БСП да се превърне във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Това което, което виждал е подарък за ГЕРБ”, каза Станишев.

„При предишните избори претърпяхме тежка загуба и е нормално да търсим промяна. Господин Станишев е президент на ПЕС И вярваме, че там е полезен е и без да е в ЕП. Има и други хора с желание, но местата са 17”, заяви Атанас Зафиров.

СНИМКИ ОТ ПЛЕНУМА НА БСП ВИЖТЕ ТУК

Станишев вън от листата на БСП за евровота (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен от липсата на Станишев, част социалистите останаха изненадани и от присъствието на Иво Христов-  шеф на кабината на президента.

„Иво Христов е номинация на Изпълнителното бюро на партията. Щом е в листата е разговаряно е с него”, каза Драгомир Стойнев.

„БСП Е единствената опозиция, нормално е да приема”, каза самият Иво Христов.

Напрежение имаше и около напускането на евродепутата Петър Курумбашев. В официална позиция той обяви,че е разговарял с Корнелия Нинова. Получил е 9-тото място. Оценил го като подигравка, затова се разделили.

Скандалите на „Позитано” продължиха. Дългогодишният бивш депутат Георги Божинов се оказа извън списъците, с които охраната разполагаше.  Така проектолистата става 26 души. Всеки от членовете на пленума ще трябва да гласува за 13 имена, тъй като 4-те от гражданската квота и коалиционните партньори бяха одобрени по-рано днес. 

Следващата събота левицата официално ще представи кандидатите.

Станишев: Листата на Корнелия Нинова е голям подарък за ГЕРБ

Иво Христов: БСП е единствената опозиция, нормално е да приема

Курумбашев: Нинова ми предложи 9-о място в листата, отказах

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си