Срина се системата на турските митници, огромни задръствания на ГКПП "Капъкуле"

В първия от серията почивни дни голямото пътуването продължава. Сериозни колони от автомобили се образуваха по магистралите „Хемус” и "Тракия", сериозно е задръстването на изхода на Благоеврад. Опашки от чакащи имаше и по граничните пунктове „Калотина”, „Капитан Андреево”, както и на „Кулата”, където колоната беше повече от 2 км. 

Ситуацията с трафика на ГКПП „Капъкуле” към входа за Турция се усложни поради срив на компютърната информационна система на турските митници. Образуваха са опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като бяха напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт, съобщават от българското МВнР. Въпреки че проблемът беше отстранен, към 19 часа все още много хора се опитват да преминат границата. На ГКПП "Маказа" ситуацията е спокойна.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В участъците с ремонт по магистралите са осигурени 2 ленти за напускащите големите градове.

Полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища е засилено. Един от проблемните райони в четвъртък беше магистрала „Хемус” в района на тунел „Витиня”, където и заради ремонтните дейности се стигна до сериозно задръстване и тапи.

За днес няма забрана за движение на тежкотоварните автомобили над 12 тона.

От ГДНП отново напомнят санкцията за движение в аварийната лента - при първо нарушение тя е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

„Вчерашният ден премина спокойно, не се получиха задръствания. Към настоящия момент ситуацията е спокойна. През изминалото денонощие има 20 пътни произшествия с 28 ранени, няма нито един загинал”, заяви инспектор Петър Николов от Националната полиция.

Засилено ще е полицейско присъствие в следващите дни, като в събота акцентът ще е около църквите, а в неделя – върху шофьорите. Полицията ще следи за неправоспособни водачи или употребили алкохол.

СНИМКИ ОТ ЗАДРЪСТВАНЕТО В БЛАГОЕВГРАД

Десетки хиляди румънци се очаква да пристигнат в България по Великденските празници. Почивните дни в северната ни съседка са до 1 май. Очаква се на път към морските курорти голяма част от румънците да преминат през Дунав мост при Русе. От няколко дни на граничния пункт работят нови осем трасета. Трафикът е интензивен, но няма опашки. По данни на гранична полиция 95% от влизащите в страната са леки коли и автобуси с туристи.

„Създадена е организация с румънските власти, Агенция Митници, Регионална дирекция „Гранична полиция” за недопускане на задръствания на Дунав мост. Очакват се голям брой румънски граждани. Към момента само в Златни пясъци има запазени 15 000 места. Очаква се този туристически поток да минава главно през КПП Дунав мост”, заяви главен комисар Теодор Атанасов, директор на МВР-Русе.

Интензивен трафик се очаква и в събота.

Информация: Владислава Тричкова, Антон Чавдаров, Наталия Йорданова и Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.