Празниците започнаха с драматично време на много места

Великденските празници започнаха с драматично време на много места в западна и централна България. Сателитните снимки са запечатали ясно изразеният студен фронт, който премина над страната. Заради високите приземни температури наблюдавахме мощна купестодъждовна облачност с бурна гръмотевична активност.

Статистиката показва, че за последните 24 часа в Югоизтона Европа са регистрирани над 66 хиляди мълнии, като една голяма част от тях - именно над нашата страна. Валежите бяха кратки, но на места интензивни с количества до 20 литра на квадратен метър.

Днес обстановката ще е значително по-спокойна. Облачността вече се разкъса в западна и централна България. Постепенно това ще стане и на изток, където все пак са възможни слаби превалявания до обяд. Вятърът ще е по-осезаем в Дунавската равнина. В обедните часове там ще е дори силен с пориви до над 60 километра в час.

Условия за купестодъждовна облачност и валежи с гръмотевична активност ще има след обяд в планините и в Югоизточна България. По-значителни валежи с гръмотевици се очакват в южните Родопи, Странджа и Сакар. Температурите сутринта и вечерта – между 8 и 13 градуса. В хода на деня, в следобедните часове термометрите ще се колебаят между 19 и 14 градуса. Най-хладно – в района на София – около 18 градуса.

Новата седмица започва с нестабилно време. В понеделник и вторник отново попадаме в зона с ниско атмосферно налягане, с която очакваме валежи, по-значителни в северната половина на страната. Колебанията в температурите няма да са големи. През цялата следващата седмица дневните стойности ще се задържат около 20 градуса средно за страната.

По-дългосрочен поглед към наближаващия Гергьовден. На този етап времето се очертава динамично с превалявания. Предстои по-осезаемо падане на температурите за 2-3 дни около празника, заради пренос на студен арктически въздух. Прогностичните модели предвиждат дори слаби снеговалежи в по-високите планински масиви.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си