Вижте няколко вкусни идеи

Голямото великденско похапване свърши, но козунаците - не. Ако се чудите как да ги оползотворите, ето няколко вкусни и лесни рецепти:

Козуначени скалички

1 сух козунак
200 г млечен шоколад
100 г краве масло
70 г орехи
50 мл крем ликьор
2 с. л. какао
за декорация:
150 г черен шоколад
1 с. л. кокосови стърготини 

Козунакът се смила в блендер. Маслото се разтопява. Шоколадът се разтопява на водна баня. Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото. 

Добавят се смлените орехи и какаото. Ако сместа е прекалено суха, се налива прясно мляко. Оставя се в хладилник за около 30 минути – да стегне леко. 

След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка. Черният шоколад се разтопява на водна баня. Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в хладилник за 15 минути. 

Козуначен пудинг с банани и шоколад 

1 козунак (500 г)
160 г захар
500 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
50 мл крем ликьор
4 банана
4 яйца
краве масло за намазване

 

Сметаната се смесва с прясното мляко, крем ликьора, яйцата и захарта. 

Прибавя се нарязаният на кубчета козунак и се оставя така поне за 30 минути, за да се напои добре. Слагат се нарязаните на кубчета банани.

Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Пудингът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 35 минути.

Козуначена шарлота

4 жълтъка
160 г захар
500 г сирене „Маскарпоне“
1 пакетче бурбонска ванилова захар
50 мл кафе ликьор
200 мл животинска сметана
100 мл еспресо
900 г козунак със стафиди
какао за поръсване

Жълтъците се готвят със захарта на водна баня, като се бъркат непрекъснато, докато се получи гъст крем. Дърпат се от огъня и леко се охлаждат. Маскарпонето се разбива за кратко с миксер. Прибавят се ваниловата захар и половината от ликьора и се смесва с яйчния крем, като се разбърква с шпатула.

Сметаната се разбива с миксер и се разбърква с крема. Останалият ликьор се сипва в кафето. Козунакът се реже на еднакви по големина парчета. Дъното и стените на форма за торта с махащо се дъно и с диаметър 24 см се покриват с две отделни парчета хартия за печене. 

Подреждат се парчетата козунак, като частите, които се допират до стените се намазват със сместа с кафе.

Основата на тортата се поръсва с какао, след това се слага част от крема, следват парчета козунак, които съвсем леко се мажат с кафе, какао, крем, намазан козунак, какао и така, докато се изчерпят продуктите. 

Завършва се с крем. Тортата се прибира в хладилник за около 4–5 часа, за да стегне. След това се поръсва с какао и се поднася.

Източник: Vesti.bg

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.