Самолетът с арестанта кацна на Летище София малко след полунощ в събота

Късно снощи бизнесменът Ветко Арабаджиев беше върнат под конвой от Испания.  Това се случи по искане на нашата прокуратура, която го разследва за пране на пари и данъчни престъпления.  Часове по-късно Арабаджиев вече е изправен пред съда.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След шест месеца издирване върнаха под конвой у нас бизнесмена Ветко Арабаджиев.  Той отказа доброволна екстрадиция, но две инстанции в Испания разрешиха да бъде съден в България. Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева. Издирваха бизнесмените с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Двамата са обвинени задочно от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.  Очаква се промяна в обвиненията. Засега обаче в българия се прибира само Ветко Арабаджиев.

"Това е конгломерат от търговски дружества, които се вливат едно в друго. И то именно по начин, който прикрива самия управляващ, който генерира печалбите и който избягва отговорността за невнесените данъци. Казано на разговорен език от кухи фирми се декларират доставки и по този начин се укриват данъци", обясни прокурорът Кирил Пейчинов. 

Гешев: Нямаме интерес да се бавим с изправянето на Ветко Арабаджиев пред съда

Екстрадицията на Маринела Арабаджиева все още не е факт, тъй като испанският съд все още не е взел решение, като е поискал допълнителна информация за нея. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който неотдавна бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева.  Очаква се всеки момент съдът да вземе решението на съда за Ветко Арабаджиев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.