Иракският премиер каза, че страната му ще изпрати делегации в двете държави

Ирак ще изпрати делегации в САЩ и Иран, за да помогне за потушаване на напрежението между двете страни, каза в Багдад днес премиерът Адел Абдел Махди, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. Той добави, че Ирак е неутрален в този конфликт.

Махди, чиято страна има близки отношения както с Иран, така и със САЩ, каза, че ирански и американски официални лица са информирали Ирак, че не "нямат желание да воюват". 
Миналата седмица САЩ наредиха евакуацията на почти целия си дипломатически персонал от Ирак заради неназовани заплахи от Иран и заради нарастващото напрежение в региона. Белият дом изпрати военни кораби и бомбардировачи в региона за отблъскване на предполагаеми ирански заплахи. 

Тръмп: Не сме предлагали разговори с Иран

Изявленията на иракския премиер идват два дни след като реактивен снаряд от ракетна установка за залпов огън улучи силно укрепената Зелена зона в центъра на Багдад недалече от посолството на САЩ. Никой не пострада. Силни местни шиитски групировки, подкрепяни от Иран, се разграничиха от този обстрел, като посочиха, че Ирак не трябва да се въвлича в регионален конфликт. 

Премиерът Махди каза, че Ирак "играе роля за успокояване на обстановката, но това не е посредничество". Утре той заминава за Кувейт, за да обсъжда регионални проблеми. 

"Ирак само разнася послания (между САЩ и Иран). Посредничество е силна дума. Това, което се опитваме да постигнем, е да бъде разредено кризисното напрежение", каза той пред репортери в Багдад по време на редовната си седмична пресконференция, без да посочи подробности за делегациите, които ще бъдат изпратени. "Ирак няма избор в тази криза. Ние не подкрепяме едната страна срещу другата", подчерта Махди. 

Поредна ескалация на напрежението между Вашингтон и Техеран

Ройтерс обръща внимание също така на изненадващата светкавична визита на американския държавен секретар Майк Помпео в Багдад на 8 май, заради което той отложи посещение в Германия.

Махди бе попитан дали Ирак взема някакви мерки в случай на затваряне на Ормузкия проток - единствения вход и изход на Персийския залив, откъдето минава повечето от иракския износ на петрол. 

"Ние работим над алтернативи, но те не са краткосрочни алтернативи. Те са дългосрочни", отвърна иракският премиер. После добави, че "ние сме складирали и гориво за кризата" на местния пазар, ако нещо се случи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.