Решението идва само три дни след загубата на евровота

Отново опозиция в парламента. В четвъртък червените депутати се завръщат в Народното събрание. Решението идва само три дни след загубата на евровота и сериозния отпор на социалистите срещу Корнелия Нинова.

На 17 февруари 2019 година със сериозно мнозинство Националният съвет на БСП реши - левицата напуска парламента. Точно 100 дни, две оставки и едни изгубени избори по-късно, пленумът размисли.

„Взехме решение от днес народните представители да влязат в парламентарните комисии, а от утре и в пленарна зала да участваме в заседанието на Народното събрание”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

БСП се връща в парламента в четвъртък

„Не виждам за какво въобще да се връщат в парламента. Но те решават, че като си изиграха театъра два месеца с формалното напускане, днес вече спокойно могат да се върнат тук, за да започнат да си получат не 1/3 или половината от заплатите, а цялата”, коментира Веселин Марешки.

Социалистите обвързаха връщането в зала с темата за партийните субсидии. Вина имали всички, защото са получили повече пари, но отговорността не била на партиите, а на държавата. „Ще търсим отговорност на финансовия министър Владислав Горанов за неправомерно изхарчени средства”, заяви още Драгомир Стойнев.

Какво се случва в БСП след евровота?

Още в понеделник правителството предложи субсидията да бъде фиксирана на ниво от 11 лв. за глас, защото сега действащият закон позволява получаването на повече пари. Освен сътресенията вляво, три дни след евровота продължават и равносметките на политическата сцена. Марешки, например, видя пренареждане на пъзела. „Ако доскоро министър–председателят си имаше любимци пуделчета, сега явно се е пренастроил и минава към прасенца. При тези резултати няма как да не се обяви истинската коалиция - ГЕРБ, ДПС, ВМРО”, каза Марешки.

А патриотичните скандали отново утихнаха. „Няма скандал, няма да коментирам моите партньори. Отношенията са такива, каквито са били досега. От моя гледна точка всичко е нормално”, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Корнелия Нинова подаде оставка

„Въпросът е до колко коалицията съществува. Ние се чудим имаме ли партньори или нямаме. Тепърва ще се събираме, ще анализираме неща”, каза Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, ВМРО.

Анализ ще прави и левицата - на 16 юни. Извънреден конгрес, трябва да освободи Нинова и да стартира процедура за нов лидер на БСП. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.