Измерени са 62 л/кв.м

За по-малко от 50 минути между 9 и 10 в събота вечерта над Хасково се изсипаха 62 литра дъжд на кв. метър. Паднали огради, наводнени мазета и приземни етажи са част от щетите. Над 260 сигнала са получени на тел. 112. Постпенно ситуацията се нормализира. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Когато тази сутрин Гинка е решила да отвори магазина за цветя, в който работи, го открива пълен с кал. Там снощи е имало над 10 сантиметра вода. Същото е в къщите наоколо.

„Пълен е с кал вода, кал и тиня. Вътре е страшна работа”, каза тя.

Снимка: Булфото

За минути снощи огромна част от улиците в Хасково се превърнаха в реки. На места нивото достигаше половин метър, а десетки автомобили останаха на пътя. На места има и пропадни пътни участъци, а масивна ограда се е срутила под натиска на водата.

780 ракети са изстреляни срещу градушките над Южна България

„Напълниха се шахтите, преляха в къщата, отвътре се получи ударна вълна и оградата падна”, каза Асен Николова, чиято ограда е паднала.

Снимка: Булфото

За семейство Василеви предстои и оценка на щетите, водата в къщата дошла от улицата, която е на по-високо ниво от двора им. „Всичко беше като язовир, море и вече прехвърля насам”, съобщи Петър Василев.

Силната буря беше придружена с вятър със скорост от 17 метра в секунда. На много места се изсипа и градушка, която унищожи градините на хората.

Снимка: Булфото

„Няма пострадали, няма бедстващи, пожарната своевременно реагира на всички по-сериозни случаи. Над 20 къщи, мазета и търговски обекти има отводнени снощи”, каза Велин Балкански, зам.-кмет на Хасково. Разчистването продължава и днес.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.