ГЕРБ харчи своята субсидия целево, каза още депутатът от ГЕРБ

1 лев не е толкова малка субсидия като цяло. Нашата теза е, че съществуват рискове при това положение, но нямаме намерение да понасяме сами, да стоим като стожери на партийното финансиране, всички останали да са против това, и само ние да сме в позицията на лоши хора, които взимат пари от народа и си ги раздават. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Бюджетната комисия одобри намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас (ВИДЕО)

Биков обясни, че партийната субсидия в ГЕРБ се харчи целево. „За разлика от другите партии, ГЕРБ води истински партиен живот. Между другото, ГЕРБ работи с фондациите „Ханс Зайдел” и „Конрад Аденауер”, които финансират част от тези мероприятия, така че ГЕРБ има някакъв изход”, каза той.

„На нас ни омръзна да ни обвиняват в това, че по някакъв начин определяме правилата на играта, че ги правим за себе си. Ние сме изразявали мнението, че партиите имат нужда от субсидии, за да не бъдат зависими от определени бизнеси, бизнесмени, олигарси и т.н. Докато защитаваме тази позиция, ние ставаме жертва от страна на почти всички политически сили, които се упражняват на наш гръб, че едва ли не това устройва само нас, а те са целите в бяло и се борят за падане на субсидиите. Не го правим напук. Това е начинът да покажем, че това не е проблемът. Ние нямаме нужда от 11 лв. и можем да играем и при 1 лев. Хайде да видим какво ще кажат другите”, каза Биков.

Биков обясни, че има техническа грешка в текста на закона. По думите му, там не е ясно уточнено по какъв начин се разпределят субсидиите. Не е вината в Министерството на финансите. „В закона е казано: „дават се по 11 лв. на глас от действителните гласове, подадени за партии и коалиции”. За кои партии и коалиции не е ясно”, добави той.

Искането на оставка на Владислав Горанов е пиарски ход, каза Биков. „Не е виновен министърът. Тълкува се този текст. Ако тази администрация не беше давала по този начин парите, можеше да я обвинят отново, че не е спазила  закона”, обясни той.

Биков обясни, че е възможно да има намаляване на ДДС за книгите, но при хляба е почти невъзможно. „Целта ще бъде и така ще се случи най-вероятно – да бъдат подпомогнати издателите, книжарници – този пазарен сектор, който е приоритет по отношение на образование. При хляба е почти невъзможно. Причината е, че трябва да кажем първо какво целим с намаляването на ДДС на хляба. Говори се, че ще е заради по-ниски цени на хляба, а какво ще се случи? Ще се случи намаляване на данъка на хлебопроизводитетелите. Нека бъдем честни. В проектозакона на БСП нямаше нито един механизъм, който да гарантира, че цените ще паднат. Всички механизми гарантираха, че ще паднат данъците за тези, които произвеждат. Второ – на кой хляб ще намалим ДДС? Има различни видове хляб. Аз считам, че с тази тема ни провокират. Нека хората да не се заблуждават, че по този начин цената на хляба ще падне”, обясни депутатът.

Тома Биков коментира и строителството на АЕЦ „Белене” и необходимостта от централата. Той изрази съгласие с мнението на президента Румен Радев, че индустриалното развитие на България ще изисква повече мощности. „В същото време съм изненадан, че го казва, защото той е човекът, който твърди, че България е някаква черна дупка и инвестициите са се сринали, а такова индустриално развитие няма как да се случи, ако него го няма”, обясни той. 

Биков обясни, че държавата няма да инвестира повече пари в АЕЦ „Белене”, а търси частен стратегически инвеститор, който да съучаства в инвестицията.

Депутатът коментира и мнението на външния министър на Холандия, че България не трябва да става част от Шенген. „Това е двоен стандарт и то само към нас, което е много неприятно и разочароващо”, обясни Тома Биков.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.