Дискусия по темата от ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”

„Това е едно позитивно начало. Но трудно можем да очакваме нещо кой знае какво от тези разговори, защото нашият президент няма изпълнителна власт”. Това каза Костадин Костадинов, председател на „Възраждане”, в коментар на срещата между Румен Радев и Владимир Путин в Русия.

„За пореден път даваме неясни сигнали за това накъде гледа България. Показваме, че нямаме цялостна геополитическа ориентация”, заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” председателят на „Милениум” Румен Чолаков. Той подчерта, че Радев „не е най-добрият икономист” и е странно, че точно той присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВИЗИТА В РУСИЯ: Радев разговаря с Путин и Си Дзинпин

Чолаков бе категоричен, че страната ни на първо място трябва да преследва собствените си интереси, а „оттам нататък ние сме членове на ЕС и НАТО”. „Бих казал, че сега президентът трябваше да е на честванията по повод 75-ата годишнина от десанта в Нормандия.

Според Костадинов е добре България да „възстанови позициите си там, където винаги е имала присъствие”.

Той бе категоричен, че „в настоящия момент за нас е вредно да влизаме в Шенген и не сме длъжни да се присъединяваме и към еврозоната”.

Двамата експерти се обединиха около тезата, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат. Според Чолаков обаче това няма как да се случи сега, защото причината за прилагането на тези мерки все още не е отстранена. „България не трябва да дели от общоевропейската политика по този въпрос”, каза още Чолаков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.