Поводът за задочния спор е решението за намаляване на държавните субсидии за партиите от 11 на 1 лев за глас

Партиите трябва да връщат на бюджета 14 и половина милиона лева надвзети субсидии. Това стана ясно след заседание на парламентарната правна комисия. А междувременно - задочен спор "президент - премиер". Поводът - решението за намаляване на държавните субсидии за партиите от 11 на 1 лев за глас.

Как ще се финансират партиите, ако субсидията стане един лев за глас?

Според президента, намаляването на парите ще постави малките политически сили в неизгодна позиция. „Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии. Те се финансират директно от властта. Правят го по начин, по който дори не се и крият. Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение на практика би задушавало опозицията точно преди местните избори”, коментира президентът Румен Радев.

На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев

„Местният вот е чак октомври. 2 години имаше президентът Радев да говори срещу Слави Трифонов. Не съм го чул да се обади”, каза премиерът Бойко Борисов.

Обвинения по темата продължават да си разменят и опозиция и управляващи.

„Маските паднаха. Всички популисти,които искаха да сменят системата, да правят революции искаха вчера започнаха да плачат за своите субсидии - разбираемо - празен бюджет има някои партии”, каза Маноил Манев от ГЕРБ.

„Най-абсурдното е, че първата политическа партия ще променя системата. Не това ще е унищожаване на системата, изпиратстване на системата, за да може ГЕРБ да си гарантира политическия монопол”, коментира Александър Симов от БСП.

ДПС пък не се отказва от предложението си за нула лева партийна субсидия и смята да го внесе в парламента. „Предложението за нула лева не е съревнование за популизъм, но ние казваме следното - дали е 1,2,3 или 5 - тези пари не са достатъчно, за да се финансират партиите”, каза Халил Летифов от ДПС.

Според изчисленията с по-ниския размер на субсидията държавата ще икономиса 14, 6 млн.лв. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.