Държавите членки все още преговарят по въпроса за членството на югозападната ни съседка

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова държавите членки на ЕС да започнат възможно най-скоро преговори за присъединяване със Северна Македония, съобщава БГНЕС. Преди началото на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург, Хан уточни, че държавите членки все още преговарят по тази тема.

"Мога само да повторя, че преговорите трябва да започнат възможно най-скоро, защото това, което те направиха, не е само сигнал за Северна Македония, но и за целия регион", каза Хан.

Според него неопределянето на дата за преговори в най-кратък срок за Северна Македония може да повлияе на диалога между Сърбия и Косово. "Ако отново започнем преговори със Сърбия и Косово, те трябва да видят, че инвестирането в намирането на политически компромис е възнаграждаващо, в противен случай няма да имат мотивация. Мисля, че е важно хората да разберат колко е важно да се даде сигнал на една държава, което е в интерес от целия регион“, каза Йоханес Хан.

13 държави, сред които и България, с декларация за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани

Засега проектът на заключенията на ЕС за дата за преговори за Албания и Македония се предвижда през септември 2019 г., но това не е достатъчно според Хан. „Не ми харесва думата компромис в този контекст, това е нещо, което трябва да приема. Моето предложение беше, че когато една страна изпълнява, и ние трябва да действаме, така че всяко забавяне носи риск, а аз не искам да имам риск там, където е ненужно”,каза комисар Хан.

Той коментира и съпротивата на Франция и Холандия срещу започването на преговори със Скопие и Тирана. Хан ги призова да имат предвид регионалното положение като цяло.

"Една страна е инвестирала неимоверно много средства в своята европейска перспектива, лидерите са показали смелост и лидерство и ако не я възнаградим, губим отговорност и доверие, както и влияние, всичко, което инвестирахме през последните години, е в опасност, ако не се придържаме към обещанията си", предупреди Хан. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си