Изборите протекоха при висока избирателна активност

Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия спечели в кметската надпревара в Истанбул с 54% от гласовете, показват данните от вота при преброени почти 100 процента от бюлетините, съобщава БГНЕС. Втори с 45,15 % подкрепа остава Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Разликата в гласовете между двамата кандидати е 707 214 гласа.

Новоизбраният кмет на Истанбул каза, че е готов да работи с президента Реджеп Тайип Ердоган за решаване на проблемите на Истанбул.

"Г-н президент, готов съм да работя в хармония с вас. Веднага изказвам молбата си да се срещна с вас в най-кратки срокове", заяви Имамоглу.

От своя страна президентът Реджеп Ердоган поздрави Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул, съобщи БТА.

Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.

Изборният ден в Истанбул приключи. До урните отидоха над 10 милиона души, които ще трябва да избират между кандидата на управляващата партия – Бинали Йълдъръм и претендента на опозицията – Екрем Имамоглу. Кандидатът на опозицията вече спечели поста в края на март, но турската избирателна комисия не призна резултата и касира изборите. 

БИТКАТА ЗА ИСТАНБУЛ: Ще успее ли опозицията да спечели пак кметското място?

Битката за перлата на Турция е в разгара си. Единият лагер е ядосан на отменените вече избори, а другият е мобилизиран за победа.

Опозицията в Турция иска анулиране на всички изборни резултати

Изборният ден започна точно в 8 часа тази сутрин. Право на глас имаха над 10 млн. избиратели, като на практика битката ще е за всеки един глас, защото в края на март разликата беше едва 13 000 бюлетини.

Опозицията вижда в изборите възможност за ново начало на турската политиката. На практика, който владее Истанбул, владее и цялата страна. Градът осигурява около една трета от икономиката на страната.

Самите избори се проведоха при изключителни мерки за сигурност.

Появата на основния противник на управляващата партия, предизвика огромна еуфория.

"Първият път спечелихме, този път с още повече- пак ще спечелим”, каза Бинали Йълдъръм.

Отстраненият след първите избори кмет на Истанбул, използва кодираното послание на опозицията и обяви, че "Всичко ще бъде много хубаво. Игра на думи, която през последните месеци залива социалните мрежи. 

„ Както от името на нашата демокрация, така и от името на Истанбул , нашите хора ще вземат правилното решение и то ще бъде в полза на града и страната ни. В края на деня всичко ще бъде много хубаво”,  заяви Екрем Имамоглу.

Силно послание се чу и от управляващите. Основният претендент за властта- Бинали Йълдъръм и президентът Ердоган  също пуснаха своята бюлетина. 

"Виждам предимства в започването на консолидация между държавната власт в Анкара и кметството в Истанбул. Затова вярвам, че гласоподавателите тук ще направят правилния избор”, каза президентът на Турция Реджеп Ердоган.

„Определено гласувам срещу правителството. Знаете, че ако имаш контрол над Истанбул, имаш контрол над цялата страна. Много хода се страхуват, защото има сериозни закони. Ако говориш срещу правителството може да завършиш в затвора”, казва един от гласоподавателите.

Много от хората дори се страхуват да говорят открито за изборите.

Сега битката е за хората, които не са гласували на първите избори. Част от жителите на Истанбул се прибират специално за вота. Подобно на Ефраим. 3 пъти европейски шампион по борба и 17 спечелени републикански титли за България. Пристига през нощта. „От Анадола идват хиляди, хиляди автобуси. След изборите през март отидоха по селата или на почивки и сега”, казва Ефраим Камберов.

Оповестяването на резултати е забранено.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.