Само сигналът срещу председателя на ВКС Лозан Панов отива в Инспектората на ВСС

"Апартаментгейт" - без конфликт на интереси. Изводът е на антикорупционната комисия, която проверяваше сделките за имоти на висшите етажи на властта. Комисията разследваше информация за апартаменти, купени на по-ниски цени от пазарните.

АПАРТАМЕНТ СЛЕД АПАРТАМЕНТ: Сагата се разпростря и вдясно, и вляво

Според нея, няма нарушаване на закона нито при Цветан Цветанов и Цецка Цачева, нито при министър Николина Ангелкова.

Прокуратурата възложи проверка на имоти на Ангелкова и Жаблянов

Без съмнения за конфликт на интереси е приключила и антикорупционната проверка срещу бившия зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, депутата Вежди Рашидов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Скандалът със скъпите имоти започна преди няколко месеца и беше основна тема преди изборите. Проверката на прокуратурата за корупция и данъчни измами обаче продължава до края на юли. 

Цветан Цветанов,  Цецка Цачева, Николина Ангелкова, Лозан Панов, Ваня Колева, Красимир Първанов, Вежди Рашидов  - седем души от висшите етажи на властта с апартаменти под съмнение от март насам. Според решенията на Антикорупционната комисия  в сделките им няма конфликт на интереси.

Според проверките обаче никой от замесените в „Апартаментгейт” не е получил облага или не облагодетелствал свой близки. Единственото ясно е, че всички са били на висш пост.

Според Комисията прегрешението на Цветан Цветанов също е само едно, но, реално, не  е направил нищо, за да злоупотреби с позицията си. А самият Цветанов подозираше, че така ще стане още през март. Въпреки това - загуби всичките си постове.

„Искам само да попитам дали ще ми се извини някой за това”, каза Цветан Цветанов.

Извинение засега не получава и Цецка Цачева. Тя също загуби поста си на министър. Купила имот на зелено - според медийните публикации - на по-ниски от пазарните цени.

Според Антикорупционната комисия за 1066 евро на квадратен метър, което заради етапа на строителство "на зелено" означава риск апартаментът да не бъде завършен, както и станало. И така - привилегия за Цачева също нямало пред фирмата продавач.  

„Нямам категорично никакъв конфликт на интереси, тъй като моята работа не е свързана с работата на дружеството. Няма никаква връзка, че с г-н Цветанов сме клиенти на тази фирма в близко време”, каза Цецка Цачева.

Според Антикорупционната комисия в „Апартаментгейт” вече няма „гейт”.  Заключението "Не установява конфликт на интереси" важи и за бившите заместник-министри Ваня Колева и Красимир Първанов; важи и за тези, които все пак не загубиха постовете си - шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата Вежди Рашидов.

Въпреки липсата на конфликт на интереси, разследването дали има корупция и данъчни измами е различно и продължава под надзора на прокуратурата.

„Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП с оглед на това дали са извършили престъпление, което по компетентностите на прокуратурата”, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Краят на прокурорските проверки на апартаментите се очаква в края на юли.

Срещу други четирима политици Антикорупционната комисия прекрати проверките. Елена Йончева и Крум Зарков от БСП също бяха разследвани за имоти. Проверките обаче са спрени, защото не са били на висши постове за периода, за който се проверяват. А срещу Валери Жаблянов от левицата и бившият вицепремиер Валери Симеонов нямало закон, който може да се приложи, за да се установи конфликт на интереси.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.