Тя нараства бързо от началото на 2000-та година

Цената на златото на световния пазар през последните седмици скочи до най-високите си нива от август 2013 г. насам, на фона на нарастващото търсене на безопасни активи. Ако тази тенденция се запази, цената на ценния метал може да надмине 1500 долара за унция, твърдят експерти, цитирани от РИА Новости и БГНЕС.

"Цената на златото показва рязко покачване, зад което стоят фундаментални, спекулативни и технически фактори, които набират сила за продължаване на възходящия тренд", каза Роман Антонов, главен анализатор в Promsvyazbank. Според него забавянето на бизнес активността, световната търговия и растежа на БВП на САЩ само ще дадат импулс, който ще добави нестабилност на фондовите пазари и ще подкрепи котировките на метала.

Колко злато бива контрабандирано от Африка? (ВИДЕО)

Цената на златото на световния пазар нараства бързо от началото на 2000 г. От февруари 2001 г. до май 2006 г. цената се повиши почти тройно - от 255 долара до 732 долара за унция, след което последва краткосрочен спад, но от 2007 г. до септември 2011 г. цената му се утрои.

Абсолютният исторически максимум бе достигнат през септември 2011 г. - $1,923.7 за унция, но след година златото влезе в продължителен цикъл на спад - минимумът достигна $1,045 през декември 2015 г.

Миналата седмица цената се повиши до нивата от август 2013 г. - инвеститорите го купиха за хеджиране на рисковете. "Сутринта на 21 юни тройунция злато се търгуваше на 1 409 долара, като по този начин реализираше най-амбициозната ни цел", заяви старши анализаторът от „Алпари“ Анна Бодрова. Според нея шансовете за продължаване на положителната динамика остават, а нова цел може да бъде ниво от 1435 долара и дори 1500 долара в дългосрочен план.

„В дългосрочен план подкрепата за пазара на злато идва от общия спад на доверието в политическите институции по света, в икономическата и финансовата система, от предстояща очаквана рецесия и общата девалвация на валутите. 1600 долара ще достигне цената", обобщават анализатори. А някоидори са убедени, че ако цената премине 1 500 долара, то тогава може да стигне и 1700 долара за унция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.