В събота автомобил блъсна и уби 5-годишно дете

Протест във Варна, след като 5-годишно дете беше прегазено от кола на паркинг в Морската градина. Шофьорът - румънски гражданин, беше задържан за 72 часа. Повдигнато му е и обвинение.

След трагичния случай граждани се събраха пред общината, за да поискат пълна забрана за коли и паркинги на територията на градината. Недоволството продължи с шествие до парка.

Сагата с достъпа на коли на територията на Морската градина започва преди 6 години, когато е издадена заповед от кмета на общината и след нея са поставени бариери на входовете й. Заповедта обаче е атакувана в съда. Собственици на имоти се противопоставят и чрез съдебни решения забраните се отменят и автомобилите отново се движат свободно.

„По желание и жалба на граждани, които живеят там и имат собственост в този район, бяхме поставени в невъзможността да изпълняваме поетите ангажименти, защото съдът отмени заповедите на кмета”, заяви зам.-кметът на Варна Тодор Иванов.

Кола блъсна и уби дете в Морската градина във Варна

Забранителните знаци и бариерите са премахнати. Поставени са информционни табели, че колите могат да се движат, но не могат да спират по алеите.

Въпреки това хората настояват за пълна забрана на движение на автомобили в парка.

„350 хиляди жители на Варна и още хиляди гости на града са застрашени, защото в техния най-хубав парк се случват трагедии с децата им”, заяви Милен Славов  от Сдружение "Варна диша" .

Пречка да се реши казуса до известна степен е статутът на терена.

„Тази част на Морската градина на Варна е предмет на спорове какво точно е. Там има много хора, които живеят, макар че жилищни кооперации там няма. Там са сгради за обществено ползване”, поясни Тодор Иванов.

След тежкия инцидент от събота, от общината обещаха отново да търсят законов начин да се ограничи движението на автомобили в Морската градина.

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.