Темата коментират политическият психолог Антоанета Христова и политологът Румяна Величкова

Европейските лидери избраха жена за най-важния пост в Европейската комисия – неин председател ще бъде Урсула вон дер Лайен. Те направиха необичаен избор и за ръководител на Европейската централна банка. За първи път институцията ще бъде оглавена от жена – в лицето на Кристин Лагард.

Урсула фон дер Лайен е родена в Брюксел през 1958-а. От 1977-а до 1980-а учи в Лондонското висше училище по икономика. Под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснява, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик. По това време баща й е премиер на провинция Долна Саксония. Влиза в политиката на 42, след кариера в медицината като гинеколог.

ОФИЦИАЛНО: Обявиха номинациите за най-високите постове в ЕС

Първа в кариерата обича да е и Кристин Лагард, която поема Европейската централна банка. Тя е първата дама - председател на голяма международна правна фирма - "Бейкър енд Макензи". Като министър на икономиката, финансите и промишлеността на Франция от 2007-а до 2011-а, Лагард е първият финансов министър на държава от Г-7. През 2009-а "Файненшъл таймс" я отличава като най-добрия финансов министър на еврозоната, а през 2018-а „Форбс” я класира на трето място сред най-влиятелните жени в света. Когато на 28 юни 2011-а наследява Доминик.

Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европейския парламент (ВИДЕО)

Чуждестранните журналисти определиха избора като „роден с форцепс”. Според политическия психолог  Антоанета Христова никой не е щастлив от него. „Форцепсът е доста болезнен и беше резултат на неспособността на ЕП да намери и да отговори на старите стереотипи, на старите механизми, по които се избираха до този момент лидери”, коментира тя в предаването „Събуди се”. По думите й европейските избори не са били разбрани в България.

Според политолога и специалист по етикет Румяна Величкова за по-голямата част от населението на Европа не е впечатление, че вече има жени лидери. Тя очаква Урсула вон дер Лайен и Кристин Лагард ще управляват „със здрава ръка”.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.