Те прекараха повече от 8 години в либийски затвори

12 години по-късно ужасите и мъченията в либийските затвори са вече далечен спомен за 6-мата български медици, подсъдими по СПИН процеса в Либия. След падането на Кадафи от власт, делото е било скалъпено от либийските тайни служби. Нашите медици прекараха зад решетките повече от 8 години.

Гледали сме много филми за арабски затвори, истории за ужаси и мъчения, но едва ли можем да си представим преживяното от петте български медицински сестри и д-р Здравко Георгиев. Дело № 44 от 1999 г. на народния съд в Либия прикова вниманието на целия свят.

12 години от освобождаването на българските медици в Либия

Посланици и представители на Европейския съюз следяха процеса, който изглеждаше предизвестен и най-тежкото наказание - смърт, изглеждаше неизбежно. Според обвинението българите са били отговорни за заразяването на няколкостотин деца от детската болница "Алфа Тиха" в Бенгази с ХИВ вируса.

През май 2002 г. заедно с тогавашния външен министър Соломон Паси имах възможността да вляза в болницата и да се срещна със заразените деца. Отведоха ни на гробището в Бенгази, а гледката беше покъртителна, докато целта пък беше пропагандна. Пропагандата беше част от целия процес и неслучайно ключовите заседания бяха насрочвани на важни християнски празници - Гергьовден, Великден, Коледа.

Как живеят 12 години по-късно медиците ни? Вижте интервюто с д-р Здравко Георгиев във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.