Румен Радев настоя за спешни отговори пред обществото

Остър тон между президент и парламент. Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на държавния глава върху сделката за новите изтребители, а Румен Радев настоя за спешни отговори пред обществото. По думите му имало редица неясноти около сделката със САЩ.

Държавният глава е върнал ратификацията във възможно най- краткия срок. Причината- договорите за новите изтребители били одобрени от депутатите също толкова бързо, последователно на две четения в един и същи ден.

Комисията по отбрана отхвърли ветото срещу F-16

„Тези огромни средства не са нито на премиера, нито на правителството, те са на гражданите. Задължителен е нов дебат, който да даде отговор”, каза президентът.

Реакцията на президента, предизвика и силен отпор сред министрите в кабинета.

"Подобен тип дебат да се превръща в популистки, вместо в дебат за модернизацията на армията, е непремлив. Видите ли българският президент поставя под съмнение начина, по който това решение е постигнато”, каза министърът на финансите Владислав Горанов.

 „Две години и четири месеца вече това е тема, която не слиза от медиите и от обществените коментари. Няма абсолютно никакви скрити задължения, които следват след подписването на договора”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Към момента обаче новият дебат  изглежда лесно преодолим. Генералната репетиция от ресорната комисия показа, че с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС веото може да падне и в зала. По думите им президентът нямал реални мотиви.

"Има една декларация, пожелание, оценка, назидание към Народното събрание. Нямаме мотив”, каза Милен Михов от ВМРО.

"Той много добре ме убеждаваше, че F-16 е най-добрият, после, след 2 години, каза, че „Грипен”, сега пак казва, че F-16 е по-добър”, каза Валентин Радев.

„Тези способности, които получаваме на тази цена не е най- доброто икономическо решение, макар,че е политическо”, каза Николай Цонков  от БСП.

Президентът вижда и други проблеми.

Радев за F-16: Скрити и неуточнени разходи за българските правителства за десетилетия напред (ВИДЕО+СНИМКИ)

При колосални за България разходи липсва дори дебат. "Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи Радев.

„Всички тези опити  да се всява някакъв страх в обществото, че ние ще бъдем натоварени с излишни, допълнителни разходи не отговаря на истината. Също и, че самолетите не са в способност да изпълняват своите задължения”, посочи министър Каракачанов.

Ако ветото бъде отхвърлено и в зала, България, трябва да плати малко над 2 млрд. лева до 4 септември.

„Обществото и по този въпрос е на две различни мнения. Не малка част от хората, само като чуят, че самолетът е американски са против. Ако беше руски, сигурно другата част щяха да са против”, коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ветото влиза в зала още в петък.

Сега основният въпрос е дали президентът ще наложи вето и над закона за държавния бюджет. Процедурна хватка, която би затруднила сериозно плащането на цялата сума навреме.

„Ние сме готови българският парламент да заседава допълнително и да бъде преодоляно и едно евентуално вето върху Закона за бюджета. Нека в бързи срокове президентът да заяви своята позиция и по отношение на актуализацията, тъй като единият проект без другия няма как да продължи”, уточни Горанов.

За да отвърнат на удара, Управляващите вече имат строга организация.

„Един дебат продължил години наред е време да завърши и това ще стане в петък”, каза ген. председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов.

Междувременно Министерството на отбраната публикува отговорите на въпросите, зададени от Президенството за договорите за придобиване на самолети F-16 Block 70.  Пълният текст на документа може да бъде видян в PDF формат в линк под съобщението на адрес https://www.mod.bg/bg/ в рубриката "Новини".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.