Коментират журналистът Юри Велев и експертите Ростислав Петров и Павел Георгиев

Продължава разследването на серията бомбени заплахи, които бяха отправени към летища и медии у нас в сряда.

До момента се знае, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани интернет ресурси на доставчици извън територията на България. Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация, съобщават от пресцентъра на МВР.

Сигнали за бомби в четири летища и медии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Под прицела на кибертерористите бяха четирите големи летища в страната - София, Бургас, Варна и Пловдив. Сред получателите на имейла със заплахите бяха и няколко телевизии, вестници и онлайн медии. Наложи се евакуацията на десетки служители. Оказа се, че България е част от масова атака, която се разгръща в Европа.

„Бяхме в планьорка и докато обсъждахме важните новини, колеги казаха, че са получили електронно съобщение ”, разказа зам.-главният редактор на „24 часа” Юри Велев. По думите му имейлите са получени в 13:39 часа.

„Ние сме терористичната група Orwell”, се казва в имейла. „Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания 24 chasa. Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо. Честит полет”, пише още в съобщението.

Съмненията на екипа на „24 часа” са, че съобщението е превеждано от английски на български през Google Translate.

„Веднага подадохме сигнал в полицията. Полицията дойде и веднага направи оглед. Част от колегите се евакуираха, други продължиха работа”, разказа Юри Велков.

„Без значение къде се намираш, можеш да се свържеш с този сървър и да изпратиш имейла. Това не може да се счита за терористична заплаха. Явно, че целта е да всее смут в хората, паника”, коментира Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери.

„Доскоро не бяхме толкова интересни за кибератаки, докато не стана случая с изтеклите данни от НАП. Само можем да гадаем какви са мотивите. Дори и деца могат да направят подобно нещо, всеки би могъл да го е изпратил този имейл”, коментира Павел Георгиев, член на Българската асоциация на сертифицирани етични хакери.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.