В тазгодишното издание участват повече от 60 майстори от над 10 страни

Майстори от целия свят се състезават да направят традиционна българска глинена стомна. Надпреварата е част от Панаира на традиционните занаяти в етнографски комплекс “Етъра” край Габрово.

Колоритният майстор на глината Тефо Махасани идва от Южна Африка с умението си да вае традиционен съд от своя край. Изкривената форма съвсем не е грешка, тъй като според него, ритуалният съд има специално послание. "В нашите традиции този съд играе ролята на писмо, с което мъжът показва своето уважение към съпругата си - детайл, подобен на пръстен", каза грънчарят Махасани.

Освен предмет от своя бит, участниците в надпреварата за престижната "Сребърна хлопка" трябва да направят и традиционна българска стомна. И докато у нас грънчарите обикновено правят стомните с помощта на колело, Тефо е изпълнил задачата само с ръцете си. "Отне ми доста време. Все пак формата е нова за мен", каза още грънчарят.

По учебник е и стомната на румънеца Георге. Като археолог той обяснява как българският и румънският бит от миналото имат повече прилики, отколкото различия. "Честно казано не вярвах, че ще успея да направя стомната без грънчарско колело, но се получи. Не мога обаче да скрия, че това тук е втората ми стомна. На първата й счупих дръжката", заяви грънчарят от Румъния Георге Труца.

Магията на „Етъра” - история, бит и култура (ГАЛЕРИЯ)

Георге настоява да ни покаже и нещо по-близко до румънската керамика. "Формата на съда е характерна за страната ми, но шарката идва по-скоро от традициите на румънския град Вадастра преди 7 000 години. Това не е съд за всекидневието, а за определени ритуали", добави румънският грънчар.

Работата без грънчарско колело се нарича “фуршова керамика” и наподобява модерното 3D-принтиране. Формите се изграждат с помощта на тънка глинена нишка. Демонстрацията е на Любов Чолакова от Националното училище по приложни изкуства в Троян. "Един съд го редактирам и ретуширам, където има малки останали вдлъбнатини или неща, които трябва да бъдат оправени, аз ги остъргвам. Така съдът допълнително придобива своята нужна визия", каза ученичката от НУПИ "Проф. Венко Колев" - Троян.

Караянчева откри Международния панаир на традиционните занаяти в Етъра (СНИМКИ)

Малките гении на глината участват в младежкото състезание по керамика, а задачата им е да направят класическа кана. Надпреварата за награда обаче не е най-важната мотивация. "Глината успокоява. тя има такъв ефект върху хората, помага им да “излеят себе си", каза Чолакова.

Още един представител на троянския край, влюбен в керамиката. Така описва себе си Десислава Владовска, която оформя огромна амфора в нестандартен стил. "Това е амфора. Обърната е наобратно. Тя е трудна, тъй като първо се прави гърлото, после се обръща, оформя се и се надгражда с ето такива цилиндри", каза още грънчарят от Троян.

Всеки от майсторите е дал пълна свобода на своето въображението си, за да покаже традициите в своя край в целия им блясък.

Захарасоната ябълка е изключителна търсена в Габрово. Майсторът шекерджия Боян Минчев обясни, че тя се прави типично по габровски. "Хубаво е тя да бъде есенна, защото е по-дебелокора. Сиропът се сварява и става гъст, след което топим ябълката и я оставяме да изсъхне на мраморна плоча", каза Минчев.

Шекерджийницата към Панаира на традиционните занаяти продължава и днес, а ако сте в Габрово, можете да опитате всички тези сладости, както и да видите българските традици, запазени от много хора, дошли тук за всички вас, за да ви ги покажат.

В комплекс "Етъра" можем да видим занаяти като керамика, иконопис, кожарство - всичко е запазено, както е правено по нашите земи. Всеки от майсторите е дал пълна свобода на въображението си, за да покаже традициите в своя край в целия им блясък.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.