Участниците в разбитата в Бургас престъпна група симулирали и любов към някои от жертвите

Нови разкрития по схемата за сексуална експлоатация и трафик на момичета от България към Германия. Според разследващите част от тях са били изнудвани чрез записи от скрити камери. При акцията в Бургас бяха задържани 4-ма души. Те вече са обвинени в създаване на организирана престъпна група с цел експлоатация на жени.

Данни за престъпната група разследващите са получили още през юни. Тогава започва и разследването. В хода му е установено, че участниците са принуждавали момичета да проституират, като са използвали  два метода. В единия ги първоначално ги залъгвали с чувства. А в другия – ги рекетирали със секс клипове. Всички жертви са пълнолетни.

Момичетата лесно попадали в капана на сутеньорите. В част от случаите трафикантите демонстрирали висок социален статус.

„Чрез използване на доста скъпо струващи автомобили. Обикаляли са  заведения по морето. Запознавали са се с определено момиче. Симулирали са  чувства и любов”, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

След като момичетата им се доверявали, ги изпращали в Германия. А там ги принуждавали да проституират. В другите случаи пък до любов и задълбочени отношения не се стигало. Сутеньорите си набелязвали жертва, а връзката за една вечер се записвала със скрита  камера.

Колко точно са жертвите на тази схема засега не е ясно.  На територията на Германия, изнудваните момичета получавали процент от заработеното. Никоя обаче не разполагала с много пари.

„Много малка част от придобитите средства са оставали в тези момичета. Много от тях даже на са знаели какви средства има в банковите сметки, чрез които са оперирали.  Едно от момичетата не знаеше, че в банковата му сметка има 67 000 евро. А е разполагала само с 200 евро и си и купила маратонки”, посочи директорът на ГДБОП  Ивайло Спиридонов,

 При акцията в организаторите са открити голяма сума пари, злато и платежни нареждания.

Иззети са и автомобилите, с които трафикантите примамвали жените.  Общата  стойност на осемте коли надвишава 1,5 млн. лева.

Спецакция в Бургас срещу група за трафик на хора и проституция

Другият начин е бил след случаен полов акт, който е бил контролиран и записан. След него младите жени са били принуждавани да проституират. Било им заявено, че ако откажат записът ще бъде разпространен в публичното пространство. По време на акцията е иззето е голямо количество пари, банкови нареждания за над 500 000 лева. На територията на страната са установени пет момичета, жертви на престъпната групировка.

Четирима от участниците в организираната престъпна група са с повдигнати обвинения.

 В сряда Специализираният съд ще гледа мерките за неотклонение на четиримата задържани. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.