На територията на Франция са задържани четирима души, трима от които - българи

Специализираната прокуратура, ГДБОП и френските полицейски и съдебни власти разбиха една от най-големите до момента международни организирани престъпни групи за трафик на хора с цел трудова експлоатация и пране на пари. 

На територията на Франция са задържани четирима души - трима българи и един французин.

Събраните доказателства сочат, че нашите сънародници организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Там, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 служители, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер. Задържаният французин осигурявал логистиката за престъпната дейност– отговарял за намирането на френски работодатели, както и за настаняването на работниците.

Оставиха в ареста трима от обвинените за трафик на жени

Групата действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция. Така френският работодател трябвало да плаща възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път, а тя от своя страна – на самите служители. В случая огромна част от полагащото се на работниците било присвоявано от дружеството на престъпната група. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.

Българските работници били набирани главно в североизточната част на нашата страна. Те подписвали трудови договори с българското дружество на чужд език, без да разбират съдържанието им, но с обещанието да получават по 60 евро на ден.

Във Франция били транспортирани с нелицензиран превоз, където ги настанявали в палаткови лагери. Там получавали авансово пари за храна, които впоследствие им били удържани (както и разходите за транспорт). „Заплатите“ се плащали накуп в края на работния сезон и след удръжките. В крайна сметка, полученото не стигало на някои от работниците дори да се приберат в България.

СЪВРЕМЕННИ РОБИ: Как принуждават българи да просят зад граница?

Разследването у нас установява, че офисът на българското дружество, изпращащо работници във Франция, е регистрирано на адрес, на който се намира празен незастроен парцел. В дома на участник в групата са намерени много документи, доказващи престъпната дейност. Сред тях имало такива за големи суми за дарения между участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи количества алкохол и цигари. От офиса на счетоводна къща, обслужвала дружеството на престъпната група, е иззета цялата документация (включително разписки, фактури, фишове за заплати, банкови преводи).

Разследването във Франция се води за нелегална трудова дейност, трафик на хора, организирана престъпна група и изпиране на пари. Българското разследване е за пране на пари в резултат на трафик на хора с цел трудова експлоатация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.