Това сочи ново проучване на университета в Куинсланд

Дори малката консумация на алкохол по време на бременността може да увеличи риска от диабет за бебето. Това установиха учени от университета на Куинсланд, съобщават в. "Мирър" и БТА.

Независимо какъв е специалният повод - честване на сватба или рожден ден, някои бременни изпиват една-две чаши шампанско. Макар на пръв поглед това да изглежда безвредно, резултатите от ново изследване сочат тъкмо обратното.

Бебе се роди с 4 промила алкохол в кръвта

В рамките на изследването с плъхове специалистите имитирали консумация на алкохол по специални поводи по време на бременността и проследили ефекта върху потомството. Резултатите показали, че когато концентрацията на алкохола в кръвта на майката е дори само 0,05 процента, малките й от мъжки пол са с по-високи от нормалните нива на инсулин и в резултат почти са станали диабетици. Колкото и да е странно, ефектът е наблюдаван единствено у потомството от мъжки пол. Макар причината за това да е неизвестна, учените отбелязват, че по време на бременността плацентата може да се приспособи по различен начин към пренаталния стрес в зависимост от това дали фетусът е от мъжки или женски пол. Това може да повлияе върху растежа и развитието.

Все пак ще са нужни нови изследвания, които да потвърдят, че констатираното с гризачите се отнася и за хората.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.