Тя му беше поискана от премиера Бойко Борисов след мача срещу Англия

Расистки скандал, съкрушителен разгром и оставка за шефа на Българския футболен съюз (БФС). Това са резултатите от мача между България и Англия. Националите ни загубиха с нула на шест, а във вторник водеща за британските медии е новината за расистките обиди и нацистките поздрави сред българската агитка.

На фона на тези събития премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и той я подаде.

Правителството обяви, че прекратява всякакви отношенията с футболния съюз.

Екипи на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност"  и Спецпрокуратурата влязоха в офисите на Българския футболен съюз. Акцията продължи около два часа. По неофициална информация са иззети документи, имало е и разговори с футболни съдии. Премиерът Бойко Борисов коментира, че това било дълго планирана акция, която няма общо със събитията от вторник.

Борислав Михайлов няма да подава оставка

В 27-мата минута, временният резултат беше 2:0 за гостите и това беше първият момент на сериозно напрежение сред агитките. 16 минути по-късно имаше нова ескалация и първо прекъсване на мача.

Последва още едно спиране на играта,  а част от феновете  бяха изведени. По чудо не се стига до прекратяване на срещата. равносметката-  разгром за България с 6:0

Расистките коментари обаче предизвика огромен скандал и силен отзвук в световните медии. Правителството осъди поведението на агитките. Поискана бе и оставката на Борислав Михайлов.„От днес преустановяваме всякакви отношения с футболния съюз”, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Първоначално, Михайлов  отказа да се оттегли.  „Разбира се, че няма да подаде оставка”, каза Христо Запрянов - директор „Маркетинг и комуникации” към БФС.

Напрежението обаче стигна още по-далеч и премиерът нареди държавата да прекрати всички финансови взаимоотношение с БФС и да започне ревизия. „Когато държавата ни е сложена на челните страници като расистка държава, заради група олигофрени или недоброто ръководене на БФС, не искам по никакъв начин правителството да бъде ангажирано с този председател на БФС”, заяви министър- председателят Бойко Борисов.

„По законите на Световната и Европейската футболна федерации, на които БФС е член, държавата няма право да изисква”, коментира Христо Запрянов.

Няколко часа по-късно от футболния съюз обявиха, че президентът Борислав Михайлов е  подал оставка, заради създалото се напрежение през последните дни.

„Има примери в световната практика. Последният, за който аз знам, е от миналата година. Можем да се върнем назад във времето и до2007 година при случаите с Полша и Македония, когато ФИФА имаше проблем с това държавата да се намеси пряко в дейността на футболните централи. ФИФА не беше никак щастлива от това”, коментира Борислав Борисов - спортен журналист в NOVA.

Междувременно селекционерът на България Красимир Балъков официално поднесе извиненията си на футболистите на английския национален отбор след вчерашните расистки прояви по трибуните на Националния стадион "Васил Левски" по време на двубоя между България и Англия.

"Категорично осъждам и отхвърлям расизма като норма на поведение, която противоречи на съвременните човешки отношения. Това е предразсъдък, идващ от миналото, който трябва да бъде изкоренен завинаги. Лично аз съм работил като треньор в редица български отбори с много тъмнокожи играчи. Никога не съм правил разлика между футболистите спрямо цвета на кожата. Напротив - винаги с желание и загриженост съм се включвал в редица инициативи в подкрепа на бедстващи и хора в нужда, подпомагал съм организации, които работят във връзка с каузи, свързани с равенството и помощта за хора в неравностойно положение", заявява Балъков.

На всичко случаващо се у нас вече реагира и посланик Ема Хопкинс, която в социалните мрежи се обяви срещу расизма и заигравката срещу мотото на на УЕФА. Премиерът Борисов също осъди използването  на езика на омразата. „Действително имаше няколко олигофрени и тениски NO RESPECT и т.н. Публиката си беше прекрасна, но ние не коментираме държанието на английските хулигани из София и не даваме оценка, че това е цветът на английската нация”, каза той

Вече тече и комуникация с ФИФА и УЕФА по въпросните казуси.

Възмущение и призиви за наказания. Така приеха в Англия случилото се на стадион „Васил Левски”. Както пресата, така и премиерът Борис Джонсън призоваха да има възмездие за расисткото поведение на феновете.  

Възмущението на англичаните започна още в София, минути след мача. Въпреки голямата победа, шефът на английския футбол нарече вечерта "лоша". "Какво разочарование. Това е сигурно една от най-ужасяващите вечери, които съм виждал във футбола изобщо", каза Грег Кларк, президент на Футболната асоциация.

Премиерът поиска оставката на Боби Михайлов (ВИДЕО)

Играчите на Англия казаха, че са чули как фенове на трибуните издават маймунски звуци по техен адрес."Чух ги още по време на загрявката, когато стигнах до другата страна на терена. Говорихме за това и преди мача. После ги чух и по време на играта, но както казах - трудно е да категоризираш цялата държава. Сигурно става дума за малка група", коментира Тайрон Мингс.

"Чух ужасни, расистки скандирания. Гледах към група хора, които бяха облечени в черно, около 50 души. Те правеха нацистки жестове, които не можех да видя ясно, защото бях далеч", посочи Кларк.

След това дойдоха заглавията на вестниците. Всички издания критикуваха проявите на расизъм. "Отвратително”, „Срам за София”, „Неудачници, изхвърлете ги” бяха само част от заглавията.

Нападателят на Англия Рахим Стърлинг също беше обект на расистки скандирания. Той написа гневно съобщение в Twitter. "Жал ми за България, която е представена от такива идиоти на техния стадион. Както и да е. 6:0 и сме си у дома. Поне свършихме нашата работа", написа той.

Играчът на Манчестър сити продължи да следи темата и похвали Бойко Борисов, че е поискал оставката на Борислав Михайлов. „Добър ход. Уважение за вас, господин Борисов”, написа Стърлинг.

Той продължи да туитва до своите близо 2 милиона последователи в интернет развитието на скандала в България. Стърлинг качи на стената си официалната позиция на Бойко Борисов, която премиерът постави на английски език в Twitter и в която казва, че решително осъжда поведението на някои фенове.

Скоро се намеси и премиерът на Великобритания Борис Джоснън. В Twitter той написа: „Противният расизъм, който видяхме миналата вечер няма място нито във футбола, нито където и да е. Напълно подкрепям Гарет Саутгейт и отбора, които се издигнаха над това. Трябва да видим силни и бързи действия от УЕФА".

Наред с критиките, много от англичаните отчитат, че подобно поведение имаха малка част от феновете на стадиона.

"България е пълна със свестни хора и възпитани привърженици на футбола. Срамът беше донесен от малък процент от тях. Аз не искам да морализаторствам, защото самите ние още се борим с расизма в собствената ни страна. Но смятам, че УЕФА трябва да отдели време, да събере всички факти и да приложи необходимите действия", каза Грег Кларк.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.