Масовата евакуация стана причина за огромно задръстване на една от основните магистрали

Пожари и извънредно положение в Калифорния. Там стотици хиляди хора са евакуирани. ново огнище заплашва най-скъпия район на щата край Лос Анджелис, където са домовете на много знаменитости. 

Пламъци, гъст дим и почти пълна тъмнина - пред тези условия са изправени стотици хора, които спешно трябва да напуснат домовете си, за да се спасят от горските пожари. Две големи огнища, подхранвани от почти ураганния вятър горят в двата края на Калифорния.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„В 43 окръга е обявен червен код заради изключително опасните условия” , каза Гавин Нюсън, губернатор на щата.

Нова евакуация заради пожарите в Калифорния (ВИДЕО+СНИМКИ)

На юг заповедта за евакуация беше отменена в неделя вечерта. Но не преди огънят да унищожи стотици домове край Санта Клара.  Очаква се бурният вятър, който подклажда огъня, да продължи цяла седмица. 200 хиляди души са напуснали домовете си и в Северна Калифорния.  „Не можете да се борите с това. Моля, евакуирайте се. Ако имате заповед за евакуация, трябва да напуснете”, обяви Марк Есик, шериф в окръг Санома.  

Поривите на вятъра достигат 150 километра в час. А подаването на електричество беше спряно от съображения за сигурност. „Около 965 000 домакинства са били засегнтати в един или друг момент в резултат на пожарите”, обясни Марк Куинлан, директор на електрическата компания.

Властите се опасяват, че очакваното влошаване на времето ще доведе до още прекъсвания на тока.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook