Моноспектакълът „Аладин и вълшебната лампа” беше представен от актьора Димитър Тодоров пред неонатологичното отделение

„Шейново” отбеляза Световния ден на недоносените деца, като организира театрално представление за своите вече пораснали пациенти и техните родители, съобщават от болницата.

Моноспектакълът „Аладин и вълшебната лампа” беше представен от актьора Димитър Тодоров пред неонатологичното отделение на болницата.

ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Натали, която се роди недоносена, дари на недоносените

„Избрахме тази приказка, защото тя е разказана не от Шехерезада, а от този, който я знае най–добре – Духът на лампата. И това е така, защото кой друг, ако не духът, би могъл да оцелее от онези далечни приказни времена, та чак до наши дни”, каза Димитър Тодоров.

Статистиката отчита, че броят на преждевременно родените бебета в България всяка година е над 6000. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими.

КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ: Колко пари успя да събере кампанията?

През 2017 г. във „Шейново” преждевременно са се родили 116 бебета при общо родени 2357 деца или близо 5%.

По отношение на пренаталната детска смъртност (ПДС), която за 2017 г. за страната е около 6,5–7 на 1000 новородени, за същата година „Шейново” отчита - 2,5 на 1000, което поставя болницата на нивото на високоразвитите европейски страни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си