Темата коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров

„Трудно е да коментирам такъв ход, защото от една страна трябва да има безпристрастно разследване, върху което да не влияят ръководители на лечебни заведения, но от друга страна надали и в трите болници конкретна вина за случилото се носят директорите”. Така коментира отстраняването на директорите на три столични болници след смъртта на 3-годишния Александър председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Когато става въпрос за организация на здравеопазването в България, ние сме повтаряли едно и също нещо. Здравеопазването се състои от четири основни фактора – структура, управление, финансиране и морално-етични отношения между пациентите и лекари. Когато дълго време се опитваме да решим фискални проблеми, проблемите на финансирането, със заповеди и мерки, които ограничават медицинската целесъобразност, резултатът е такъв”, добави Маджаров. 

СЛЕД СМЪРТТА НА ДЕТЕ: Отстраниха директорите на три болници в София

Д-р Маджаров посочи, че свръх хоспитализациите трябва да се овладеят  и да бъде въведена единна информационна система. 

„Крайно време е да се въведе единна информационна система. Тя е от национално значение. Важно е, защото тогава няма да се налага да се прилагат такива мерки като ограничение на броя легла, в бюджетите, за брой лекари, които да работят. Всичко това са мерки, които целят да спестят пари. Информационната система ще ни даде възможност в реално време да виждаме къде е пациентът. В момента ситуацията е такава, че ако в болницата имаме регистрирани 10 предварителни легла  и дойде 11 пациент – не можем да го приемем. Това е системна грешка. Тя кара колегите да не мислят за медицинската целесъобразност, а за съвсем друго в дадена спешна критична ситуация”, каза той. 

БЛС поиска по-високи цени на повече от 200 клинични пътеки

От Лекарския съюз настояха за увеличаване на цените на клиничните пътеки през 2020 г.  „Парите, които са предназначени за увеличение на бюджетите на отделните направления – от общопрактикуващи до болници трябва да се използват в рамките на възможното за повишаване на цените на медицинските дейности”, посочи д-р Иван Маджаров. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.