Той е бил осъждан в Турция

Русенският окръжен съд остави за постоянно в ареста 56-годишния шофьор Александър Ю., който на 17 ноември тази година бе задържан на ГКПП "Дунав мост" при Русе с 93,6 кг хероин. Наркотикът бе открит в тайник в пода на управлявания от него бус с българска регистрация, предаде БТА.

По първоначална оценка хероинът е на стойност малко повече от 3,7 млн. лева. Това е и най-голямото количество от този вид наркотик, откривано на Дунав мост през последните пет години. Мъжът, който е от хасковско село, е обвинен за опит за контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Задържаха рекордна пратка хероин за над 3,6 млн. лв. на Дунав мост (ВИДЕО+СНИМКИ)

На днешното заседание прокурорът по делото Андрей Ангелов заяви, че обвиняемият има и друга криминална проява. В края на декември 2013 г. на граничния пункт "Капъ куле" турските гранични служби открили у мъжа 5,360 кг. кокаин, разпределен в прикрепени за тялото му пет пакета. По неофициална информация, в Турция той е бил осъден на затвор и е изтърпял наказанието си. Александър Ю. е семеен и има полувисше образование. Досега не е осъждан в България. Наскоро купил лекотоварния камион от Русе и с него извършвал транспортна дейност.

Разбиха група за трафик на хероин от Турция през България за Холандия

Откритата на ГКПП "Дунав мост" пратка е пътувала за Западна Европа, като най-вероятно става дума за международен канал за трафик на наркотици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.