Наркотиците са намерени в тайник на бус

Хероин за над 3,6 милиона лева задържаха митничари и гранични полицаи на Дунав мост край Русе. При опит да напусне страната в посока Румъния, а от там за Западна Европа, е спрян бус за проверка. Митничар с над 25 години стаж се е усъмнил, че има нещо нередно, когато започнал проверката на буса. В тайник са намерени над 180 пакета хероин. Чистотата му е била доста голяма.

„Видял е разлика и че подът на транспортното средство от страната на шасито е изключително дебел и видимо е преработван”, обясни шефът на агенция „Митници” Георги Костов.

Разбиха група за трафик на хероин от Турция през България за Холандия

По-рано в Русе приключи пресконференция, в която участваха зам.-главният прокурор Иван Гешев, шефът на агенция „Митници” Георги Костов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и наблюдаващият прокурор Андрей Ангелов от Окръжната прокуратура в Русе.

Заловиха близо 9 тона наркотици, предназначени за Европа

„184 са пакетите, общото тегло е 93.6 кг. Количеството по първоначална оценка е за над 3 600 000 лв. Има задържано лице с прокурорско постановление за 72 часа. Предстоят следващи действия, включително и изправяне на съд за определяне на постоянна мярка за неотклонение”, заяви наблюдаващият прокурор Андрей Ангелов.

Задържаха хероин за 1,3 млн. лв. на ГККП „Капитан Андреево” (СНИМКИ)

„Това не е само количество, което е предназначено за територията на България. То е на изход към Западна Европа”, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Загубите са големи. Тепърва в досъдебното производство от експерти те ще бъдат оценени”, каза шефът на агенция „Митници” Георги Костов.

Тъй като не е ясно за кои държави от Западна Европа е тръгнал хероинът, предстои българските служби да работят с колегите си от Интерпол. От всичко казано до момент, най-вероятно става въпрос за канал за трафик на наркотици от Източна към Западна Европа.

Предвиденото за този вид престъпление наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба в размер от 100 000 до 300 000 лева.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.