Спорът продължи близо 2 часа и половина

Смяната на социалния министър Бисер Петков с Деница Сачева предизвика спор в парламента. Гласуването на оставката на министъра на труда и социалната политика и кандидатурата на неговия наследник продължи близо 2 часа и половина.  

Равносметката  - изборът на Сачева бе на ръба – БСП, ДПС както и депутатите от  „Атака” гласуваха против. Групата на Веселин Марешки пък се въздържаха. А словестните престрелки стигнаха до поредица от обвинения към властта – за провал в социалната система и уронване на парламентаризма.

Остри реплики в парламента заради смяната на социалния министър (ВИДЕО)

„Бисер Петков беше едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ, които се опитват да сторят нещо дори и с вързани ръце. Кариерата на Сачева е белязана от няколко скандални казуса с прекарването на така наречените „джендър идеи”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

„Ние изпуснахме темата с илюстрациите на корицата на Хари Потър. Не толкова политиката, колкото животът ме е научил, че някой говори силно или вика, когато няма какво да каже”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Сачева получи удари и от депутатите на Волен Сидеров. „Деница Сачева да излезе и да каже за Истанбулската конвенция и за отмяната за закона за социалните услуги”, категоричен е Десислав Чуколов от „Атака”.

Парламентът избра Деница Сачева за социален министър (ВИДЕО)

Силен глас в подкрепа на Бисер Петков пък се чу от редиците на ДПС. „Министър Петков говореше на експертен език затова колегите му не са искали да работят с него, не са разбирали езика му. Смяна на принципа "стани да седна" няма да реши нито един проблем в социалната сфера”, каза Хасан Адемов от ДПС.

„Присъствам не на избор на министър, а на папа. Защо е тази истерия, това отрицание. Той трябва да изпълнява управленската програма, а не да изпълнява мащабни неща или злодейства като Дарт Вейдър”, заяви Валери Симеонов.

Мнение изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Вие ги сменяте тези министри като носни кърпи. Проблемът е системен. Цели системи са в колапс”, смята тя.

Минчо Коралски: Времето ще покаже дали Сачева е добър избор

„Преди два месеца гласувахме поне 30-40 промени в комисиите, които бяха направени от вас. Това е отговорност на правителството”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти” Деница Сачева положи клетва като нов министър на труда и социалната политика. В кулоарите Сачева разказа, че предложението за поста е дошло от премиера Борисов и се оплака, че срещу нея е организирана кампания.

„Беше организирана мини кампания, която стана ясна и в пленарна зала”, каза социалният министър Деница Сачева.

Новата министърка коментира и спора с болтичните. „При всички положения аз ще защитавам правата, които има до момента”, поясни Сачева. Тя обяви и че ще търси диалог с неправителствените организации.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.