Въпреки окончателно гласуваната финансова рамка за 2020 г., темата все още вълнува народните представители

Въпреки окончателно гласуваната финансова рамка за 2020 г., в петък темата за партийните субсидии отново е на дневен ред в парламента. Управляващото мнозинство отговори на обвиненията на ДПС, че ГЕРБ и БСП са в задкулисен сговор.

Йордан Цонев: Решението за субсидиите на партиите е незаконно

Те имали информация за подготвян сценарий. Управляващите отхвърлиха обвиненията. От ГЕРБ припомниха защо са подкрепили предложението на социалистите. Това се случило по настояване на партньорите им  от Патриотите. В противен случай щяло да бъде блокирано гласуването на държавния бюджет за следващата година.

 „Въобще не отговарям на фантазиите на тея объркани хора. Толкова глупости се изприказваха вчера. С едно такова решение на НС за 0 лева субсидии, нашите партии просто загиват.  И ще останат може би ГЕРБ и ДПС, които са известни с обръчите си от фирми, които ги подхранват непрекъснато”, коментира Валери Симеонов.

Днес ДПС продължиха да налагат тезата си, че действията на мнозинството ясно показвали задкулисни сценарии. „17 човека бяха излезли по време на дискусията преди гласуването. Имахме човек, който ги броеше. Поискахме поименна проверка и вече трябваше да се гласува. Сценария отпадна”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Според него след отпадането на първия сценарий, прибегнали до вариант 2. „Няма да се гласува бюджетът по-нататък, а е имало такава договорка. И в договорката е влязло и избирането на Валери Симеонов за заместник-председател. Вчерашният ден има един губещ и това е премиерът, щото те стъпкаха неговата дума, защото той обеща субсидията ще бъде 1 лев”, допълни Цонев.

Партийната субсидия става 8 лева

”Мисля, че не се сбъднаха тези обвинения. БСП беше абсолютно последователна. От момента на внасяне. Така че, мисля, че се разсеяха всички обвинения за договорки между Нинова и Борисов”, заяви Георги Свиленски от левицата.

„ГЕРБ вчера опроверга всякакви спекулации. За договори, договорки. И задкулисни сделки. Нашите решения трябва да се пречупват винаги през призмата на това, че искаме да избегнем криза и държавата трябва да бъде стабилна и да има бюджет за 2020г.”, коментира председателят на парламентарната група на управляващите Даниела Дариткова.

ГЕРБ подкрепили предложението на БСП, по настояване на патриотите, защото в противен случай трябвало сами да гласуват държавния бюджет. Което, на практика, е невъзможно, защото нямат мнозинство.

„Нашето ръководство ще обсъди какви мерки да предприемем срещу гласуването, което беше извършено с нарушение на правилника”, каза Елена Аксиева от ВОЛЯ.

„Вчера Валери Симеонов извива ръцете на ГЕРБ – ок, приемат субсидията. От „Атака” бяхме против”, заяви Десислав Чуколов.

„Като изследовател, и като гражданин наличието на някаква публична субсидия е по-добро правило на играта от това да няма субсидия и да е отворена широко вратата за бизнеса”, коментира Първан Симеонов от „Галъп”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.