Депутатите приеха бюджета на страната за следващата година

Подозрения в задкулисие, скандал за пари, обвинения в лъжи, кулоарни договорки - така депутатите работиха върху приемането на бюджета за следващата година, с удължени заседания и изпускане на нерви. Премиерът Бойко Борисов призна, че е подкрепил повишаването на партийната субсидия, искано от БСП, защото си търсил кворум, който да приеме Бюджет 2020. И така седмицата на народните избраници беше поредната, в която те демонстрираха истинските механизми на парламентарния живот.

Партийната субсидия става 8 лева

Седмицата в парламента мина под знака на парите. Депутатите приеха бюджета на страната за следващата година. Този път освен за пенсии, скандали имаше е за парите на партиите. И макар само за час народните представители оставиха партийните централи без субсидия. Процедурни хватки, задкулисни договорки, извънредни преговори и тайни разговори по стаите - цената на един реален народен глас.

За една година партийната субсидия от 11 лева падна на левче и се вдигна отново, но до 8 лева на глас за всички партии, минали бариерата от 1% на последните парламентарни избори. А до увеличението на 8 лв. се стигна след предложение на БСП. То обаче беше предшествано от обвинения в нестандартни договорки между левицата и нейния основен опонент - ГЕРБ.

„Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в залата, за да мине предложението на БСП, което обслужва големите партии и ощетява малките”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Политическите обрати за осем лева на глас

Реакцията на Нинова беше остра и категорична.

„Това е лъжа, интересно ми е защо го правят ДПС. След като знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон с г-н Борисов”, заяви Нинова.

Политическото говорене в кулоарите премина в процедурно надиграване в залата. А това постави всички присъстващи в патова ситуация. Защото нито 8 лева субсидия беше подкрепена, нито заложената в бюджета цена за глас от един лев. И така се стигна до извънредно преговаряне между коалиционните партньори. Резултатът:

„С колегите от „Обединените патриоти” постигнахме принципно съгласие, те настояха да се подкрепи виждането на БСП”, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

ДПС заподозря ГЕРБ и БСП в договорка

А виждането на БСП беше прегласувано в пленарната зала въпреки обвиненията от ДПС, че така се нарушава правилника.

„Лъсна задкулисното съглашателство между ГЕРБ и БСП. От БСП днес твърдяха, че аз съм лъгал, а фактите сочат обратното. ГЕРБ и те твърдяха, че няма такова съглашателство, но нарушиха правилника”, заяви Карадайъ.

„Позицията на ДПС си е тяхна работа”, отговори министър Горанов.

„Просто надделя здравия разум”, заяви Румен Гечев от БСП.

Дали заради здравия разум, или заради други причини, факт е, че от следващата година партиите ще получават държавна субсидия от 8 лева на реален глас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.