Мис "Южна Африка" грабна титлата в неделя вечер

Зозибини Тунзи бе коронована с титлата "Мис Вселена" на церемония в неделя вечер. „Израснах в свят, в който жена, която прилича на мен, с моя вид кожа и коса, никога не се смяташе за красива. Мисля, че дойде времето това да спре.“ Това е посланието на Зозибини Тунзи от Южна Африка.

Повече от 90 жени от цял свят участваха в конкурса, който се проведе в Атланта в САЩ в неделя, предаде Би Би Си.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Зозибини победи Мадисън Андерсън от Пуерто Рико и Ммексиканката София Арагон във финалната тройка, за да получи короната. На финалистите в състезанието бяха зададени редица въпроси по теми като изменението на климата, протестите и социалните медии.

В последния въпрос 26-годишната Зозибини беше попитана на какво трябва да учим младите момичета днес. Отговорът й беше - лидерство.

"Това е нещо, което липсва на младите момичета и жени от много време - не защото не искат, а заради това, което обществото е определило да бъдат те", каза тя. „Мисля, че сме най-мощните същества в света и че трябва да ни се предоставя всяка възможност. И точно на това трябва да учим тези млади момичета - да заемат своето място."

Зозибини е първата афроамериканка, спечелила конкурса след Лейла Лопес през 2011 година.

Въодушевена от победата си, Зозибини написа: „Тази вечер беше една отворена врата и не мога да бъда по-благодарна, че съм била тази, минала през нея. Нека всяко момиченце, станало свидетел на този момент, завинаги да повярва в силата на мечтите си и нека вижда лицето си, отразено в моето“.

"Гордо заявявам името си Зозибини Тунзи, „Мис Вселена2019!"

Зозибини, която спечели „Мис Южна Африка“ през август, е описана като "горд защитник на естествената красота". Тя е "страстна активистка в борбата срещу сексуалното насилие ". Красавицата е посветила кампания в социалните медии на промяна на половите стереотипи“.

Въпреки че точния размер на наградата не се разкрива от организаторите на „Мис Вселена“, очаква се Зозибини да спечели една година престой без наем в апартамент в Ню Йорк - и заплата на стойност около 100 000 долара. Тя също ще лети по света за ангажименти като модел.

България бе представена на конкурса от Лора Асенова.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.