Има ли напрежение сред засегнатите?

Полиция и багери влязоха в пловдивската „Арман махала“. Местната администрация започна акция по събаряне на незаконни постройки. Сред определените за бутане има и масивни сгради. Акцията се провежда, след като за някои от нелегалните обекти години наред общината е водила дела и решението за премахването им е одобрено от съда преди дни.

Първите незаконни къщи бяха сринати пред очите на собствениците им. Едната от тях е на Йордан Николов. Твърди, че не е бил предупреден за акцията.

„Казаха пуснете документи за апартаменти. На никого нищо не е дадено. Сега съм на улицата”, каза Йордан Николов.

Напрежението в махалата ескалира, когато багерът се насочи към двуетажната къща на Затие. Пуснала е жалба в Страсбург срещу действията на общината. 6 членното семейство, което е с малко бебе, отказа да напусне къщата. Намеси се полицията и ги принуди за час да изнесат цялата си покъщнина навън.

„С две деца съм. Имам бебе на два месеца и едно на три години. Как ще се изнасям и то през този зимен период? Имам нова къща, но тя все още не е готова. Къде да се изнеса”, посочи Затие Димитрова.

Оказа се, че преди месеци на семейството е предложено общинско жилище, но то е отказало да се настани в него, тъй като стаите били малко.

 

 

От общината заявиха, че ще бъдат безкомпромисни. Сагата с незаконните къщи продължава четвърта година, а теренът трябва да бъде освободен заради новия булевард „Северен“.

„Трябва да бъдат съборени четири постройки. Тяхното премахване е обезпечено със заповеди, които са поне на три години. Минали са през всички инстанции, на които са били обжалвани . Общината е спечелила делата. На засегнатите са предложени общински жилища, но те са ги отказали. Не мога да кажа защо не искат да се преместят в тях”, посочи Петър Фурнаджиев от община Пловдив.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.