Решават съдбата на Brexit

Великобритания гласува на парламентарни избори. За първи път от 1923-та година насам вотът е през декември. Изходът им е решаващ. Дали страната ще продължи с Brexit, или ще организира нов референдум за оставане в Eвропейския съюз.

Tова са третите поред парламентарни избори на Острова за по-малко от пет години - след тези през 2015-та и 2017-та. Ще бъдат избрани 650 депутати в камарата на общините.

Избирателните секции в Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс ще затворят в полунощ българско време, а първите резултати се очакват рано утре сутринта. Гласуването е разрешено и по пощата, като повече от 7 милиона души упражниха правото си по този начин на предишните избори преди 2 години.

ПРОГНОЗА: Борис Джонсън ще спечели изборите с малка преднина

Великобритания решава накъде да поеме. Консерваторите на премиера Борис Джонсън се надяват да спечелят голямо мнозинство, така че най-накрая страната да напусне Евросъюза.

Ако Джонсън се окаже с по-малко от 326 депутати, Лондон отново е в задънена улица и ще се търси коалиция.

„Борис Джонсън показа, че не държи на фактите. Факти, които за него са мираж, който един ден съществува, а на следващия го няма”, посочи лидерът на Лейбъристката партия Джерами Корбин.

Brexit или нов референдум? Отговорът в четвъртък

Шотландия, която гласува срещу Brexit, е ключов играч в изборния заговор. Силно представяне на Шотландската национална партия ще намали шансовете на консерваторите за мнозинство.

„Тези избори няма да сложат край на несигурността. В дългосрочен план тя ще продължи за отношенията ни с Евросъюза или за разбирането ни какво точно иска да направи правителството. Така че накрая ще разберем, че трябва да свикаме нов референдум, който ще доведе до решения”, каза професорът по политология Джон Къртис.

Избирателната активност е висока. От ранните сутрешни часове пред секциите се извиха огромни опашки.

„Тъжно ми е, че пак сме тук. Като че ли са минали само пет минути, откакто гласувах предишния път. Връщаме се назад, не вървим напред”, добави гласоподавателят Ричард Блейкли. 

Кметът на Лондон Садик Хан призова британците да гласуват, като пусна в Twitter своя снимка пред избирателната секция, заедно с кучето си Луна. Това породи цяла нова тенденция в социалните мрежи - снимки на кучета, очакващи стопаните си пред секциите.