На второто място е Лейбъристката партия с едва 191 места

Развръзка във Великобритания. Консервативната партия на премиера Борис Джонсън печели убедително парламентарните избори. Така тя ще разполага с 368 депутати в 650-местната Камара на общините, сочат екзитполове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Това е много повече от необходимите 326 места за абсолютно мнозинство. Сега Борис Джонсън ще има възможност да доведе докрай намеренията си за Brexit на 31 януари. На второ място е Лейбъристката партия с едва 191 места.  

Джонсън: Избирателната активност сред лейбъристите е висока

Консервативната партия не се е радвала на толкова голяма победа от времето на Маргарет Тачър.

 “Ще сложа край на всички тези безсмислици и ще осъществим Брекзит навреме, на 31 януари, без никакви ако", но или може би… Ще напуснем Европейския съюз като единно Обединено кралство, като си върнем контрола върху нашите закони, граници, финанси, търговия и имиграционна система”, казва Борис Джонсън

Опозиционната Лейбъристка партия търпи сериозна загуба и дори отстъпи пред консерваторите в досегашни свои бастиони.

ПРОГНОЗА: Борис Джонсън ще спечели изборите с малка преднина

„Това очевидно е много разочароваща нощ за Лейбъристката партия. Брекзит толкова много поляризира и раздели дебата в тази страна. И аз признавам, че това допринесе за резултатите на Лейбъристката партия. Искам ясно да заявя, че няма да водя партията през следващата кампания за парламентарни избори”, казва Джереми Корбин

А резултатът от вота прави още по-вероятно провеждането на нов референдум за независимост на Шотландия. Националистите печелят категорично и взимат 55 от общо 59  района в Северната британска провинция.

„Аргументът на Борис Джонсън по време на изборите в Шотландия бяха категорично и напълно отхвърлени. Няма съмнение, че получих мандат да предложа на хората възможност за избор. Шотландците ще решат какъв избор да направят. Но Борис Джонсън няма право, първо, да извежда Шотландия от Европейския съюз, и второ, няма право да пречи на шотландците да си изберат бъдеще”, каза Никола Стърджън

Европейският съюз обяви, че очаква британският парламент възможно най-скоро да гласува за оттеглянето на Великобритания от блока и страната да изясни плановете си. Доналд Тръмп поздрави Джонсън и заяви, че Великобритания и Съединените щати сега ще могат да сключат голяма търговска сделка.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави британския премиер Борис Джонсън за "голямата победа" на парламентарните избори.

"Изглежда като голяма победа за Борис във Великобритания!" – написа Тръмп в Tуитър.