Краткосрочният отказ от храна помага на тялото, смятат лекари

Гладуването в продължение на 12-36 часа има положителен ефект върху човешкото здраве, заяви Валери Сергеев. Той е доктор на медицинските науки и експерт от Федералния център по наука за храните в Русия „В. М. Горбатов“, предаде БГНЕС.

Постенето в определени часове намалява риска от диабет, инсулт и инфаркт

Според него, краткосрочният отказ от храна помага на тялото да усвои чужди елементи, превръщайки ги в глюкоза, която е необходима за производството на енергия. Освен това, по време на гладуването енергията идва от натрупаните мастни киселини. Това помага за намаляване на теглото, както и за намаляване на натоварването върху сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат.

Гладуването удължава живота

"Краткосрочното гладуване рестартира имунната система. Тя започва активно да се бори с инфекции, гъбички и вируси. Затова хората, които редовно практикуват краткотрайно въздържание от храна, рядко се разболяват", казва лекарят.

Експерт: Екстремните диети и хранителните добавки могат да бъдат опасни

Според него най-щадящата схема за краткосрочно гладуване е от 12 до 12. Тоест последното хранене е в 19:00, а закуската в 07:00 на следващия ден. В същото време не се препоръчва да се отказва консумацията на вода.