Днес се проведе мащабна операция срещу италианската мафия

Арестувана българка при мащабен удар срещу мафията в Италия. В последните часове бяха задържани над 330 души - членове и сътрудници на кланове от калабрийската мафия. Италиански медии съобщават за арести и в България, а в списъците фигурира конкретно име - Живка Танева. По последна информация тя е под домашен арест.

Мащабна операция срещу италианската мафия (ВИДЕО)

Това е най-мащабният удар срещу мафията в Италия в последните 35 години. Операцията, наречена “Възраждане Скот”, е проведена едновременно в три държави. В официалното съобщение на полицията се говори за арести в България, Швейцария и Германия. Българските власти отричат за операция на наша територия. В ранните часове на деня не знаеха и за арестувана българка.

„Няма арести, няма такава информация, ще търсим връзка и информация през външно министерство”, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Разследването се е водело 4 години и бе ускорено след признания на арестувани мафиоти през последните месеци.

38-годишната Живка Димитрова Танева е в списъка на задържаните под домашен арест. Името й се свързва с картела на Никола Манкузо и клана "Бонавота". Тя е притежател на кафене в Сан Онофрио, където действа именно тази групировка. Стационарният й телефон в Италия се оказа закрит.

 

 

“Снощи се оказахме в драматична ситуация, защото научихме, че към някои от заподозрените е изтекла информация. Трябваше да ускорим акцията с 24 часа. Знаете ли какво значи екстремни действия с организация на 3000 агенти? Обезглавихме два от най-силните кланове”, заяви прокурор Никола Гратери

Маринов: Няма данни "Ндрангета" да извършва дейност у нас, не сме арестували българи

На територията на Италия са арестувани 334 души. Конфискувано е имущество за 15 милиона евро. С операцията, службите твърдят, че са обезглавили два от най-силните кланове на мафията. Сред задържаните са сенатор от партията на Силвио Берлускони, други политици, адвокати, счетоводители и държавни служители. Обвиненията са от убийства, до пране на пари, търговия с влияние, незаконен трафик, включително и на отпадъци. Калабрискийската мафия "Ндрангета" съществува от края на 19 век.  Има солидни структури в много държави. Занимава се със строителен бизнес, ресторантьорство, туризъм, трафик със забранеи материали.

Връзката, която се прави в медиите с България, е именно заради изнасянето на отпадъци. Само преди дни край Милано бяха арестувани няколко вагона с боклуци, за които се твърдеше, че са предназначени за нелегален износ именно към нашата страна. От Командването на карабинертите обаче уточниха за NOVA, че днешните арести не са пряко свързани с тези отпадъци.

Репортер: Антоанета Николова