„С други думи - връщаме старите постановки за закона за политическите партии", каза Валери Симеонов

В последния работен ден на депутатите за 2020 г., патриотите внесоха предложение за таван на субсидиите и ограничаване на възможността за финансиране на партиите от юридически лица.

„С други думи - връщаме старите постановки за закона за политическите партии, като новото в нашето предложение е, че въвеждаме и максимална сума, която може да бъде получена като субсидия в размер на 6 млн.лв.”, заяви Валери Симеонов.

Наемите на държавни имоти вече ще са по пазарни цени

Коалиционните партньори на ГЕРБ не били съгласни големите партии да държат парите си на влог. „Самото обстоятелство, че тези партии държат субсидиите си на банков влог и печелят от лихви, само по себе си е ненормално и неморално”, каза още той.

От движението за права и свободи, по чието настояване беше разрешено финансиране на партиите от фирми и фондации, обявиха, че са готови за дискусия по темата. „Настояваме за диалог и изработване на един механизъм за финансиране на политическите партии, който да отговаря на потребностите за реализиране на партиите”, коментира Хасан Адемов от ДПС.

Преди по-малко от месец БСП получи подкрепата на управляващото мнозинство за 8 лева субсидия на спечелен глас. Още тогава, при гласуването на бюджета, ГЕРБ обявиха, че предложението на социалистите подкрепили по настояване на патриотите.

Отложиха спорния закон за социалните помощи с 6 месеца

„Най-чистият начин е партиите да се финансират единствено и само от държавата. Относно размера на субсидията - ние сме готови да го коментираме”, категоричен бе Христо Проданов от БСП.

За ГЕРБ по-важно се оказва друго. „Ние искаме ясно да се дефинира за какво се изразходват средствата на партиите. И оттам вече да правим дискусия колко да е размерът на субсидията и дали да има външно финансиране”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

А от днес депутатите излязоха във ваканция до 10 януари. „Искам да ви пожелая весели коледни и новогоднишни празници. Ще се срещнем на следващото заседание на 15 януари в 9 часа. Закривам заседанието”, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.